Január 28-án, vasárnap délután a makói Hagymaházban rendezik azt a nagyszabású ünnepséget, melyen átadják a Páger Antal Színészdíjat. De hogyan is indult az egész, honnan jutottunk el odáig, hogy 2002 óta évről évre egy szakmai zsűri odaítélje a Páger-gyűrűt? A kezdetekről csütörtök este a makói Koronában egy kerekasztal beszélgetést tartottak, melyen a négy ötletgazda ismertette az 1990-es évek végétől bimbózó kezdeményezést. Az alapgondolat Varga Márta fejében született, erről őt itt hallja:

##audio:3546##

Franyó Róbert a József Attila Gimnáziumban megalakította a Páger Antalról elnevezett irodalmi színpadot. A pedagógus lelkes híve volt nem csupán a színjátszásnak, hanem magának a Maros-parti színészóriásnak is. Ő is számos alkalommal arról beszélt, hogy méltó módon meg kellene emlékezni Téni bácsiról. Sajnos a tanár 2012-ben elhunyt, így a csütörtöki eseményen édesapja, Franyó János képviselte. Az ő gondolatai következnek:

##audio:3547##

Sipos Jenő kutatómunkát is végzett annak érdekében, hogy minél többet megtudjon a közvélemény Páger Antalról. Még a Magyar Televízió filmarchívumához is szerzett hozzáférést, de Színészmúzeum kulisszái mögé is bejutott. Így derült fény arra is, hogy a magyar színészeket felsorakoztató kartotékokon elírták Páger Antal születési helyét: Makó helyett Székesfehérvár volt olvasható rajta. Sipos Jenő erről is beszélt, íme:

##audio:3548##

Nagyon sokan csak színészként ismerik Páger Antalt, de emellett ő még nagyon sok mással is foglalkozott. Így többek között a képzőművészettel, s azon belül a festészettel. Képeinek a döntő többségét már idősebb korában készítette. A festői vénájáról Karsai Ildikó beszélt, a grafikusművészt itt hallja:

##audio:3545##

Munkatársunktól. K.