Két éves kutatómunka eredménye az Imago parvi mundi címet viselő írás, melynek bemutatásán a szerzővel Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélgetett.

Az Emlékpont kiadványsorozat második köteteként vehettük kezünkbe a mai napon ezt a művet. Mikor ezt a sorozatot elindítottuk, akkor az volt a célunk, hogy az Emlékpontban folyó, vagy ahhoz köthető kutatások eredményeit osszuk meg. Ennek részét képezi a ma bemutatott könyv is.” – mondta el Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

Kovács Imre Attila (balra) és Dr. Miklós Péter (jobbra)

A bemutatón Mits Márton előadóművész is közreműködött, szaxofon játszott a közönségnek.

Ami mozgatott ennek az olvasmánynak a megírásában az egyrészt a hiányérzet. Bizonyos témák, bizonyos megközelítési módok nem szerepeltek eddig sehol, Vásárhely múltját illetően. Másrész saját hiányaim is motiváltak, én sem tudok mindent. Egy kicsit magamba is kellett néznem, hogy mi az, amire én választ keresek, és hiánypótlásként visszaülnék Hódmezővásárhely történetének iskolapadjába.” – tudtuk meg Kovács Imre Attilától, a könyv szerzőjétől.

Kovács Imre Attila (balra) és Dr. Miklós Péter (jobbra)

A mű témája érzékeny, eddig talán ki is maradt a város múltjának kutatásából. Az ’50-es évekről nem nagyon találni írásokat, olvasmányokat. A szerzőnek 2 év kellett, hogy elkészítse szerzeményét. Oldalak ezreit olvasta át, levéltárakba, könyvtárakba járt, hogy anyagot találjon a könyvhöz.

Az iromány foglalkozik többek között az Vásárhelyi Őszi Tárlat kialakulásával, 3 gimnáziumi tanár sorsával, akik egy intézményből indultak, de egészen más pályát futottak be, valamint szó esik Tornyairól is.

Sz.Viktor