Általában az előadásokon arra szólítják fel a hallgatóságot, hogy kapcsolják ki a mobiljaikat. Szerdán a makói József Attila Múzeumban pont az ellenkezőjét kérte Zeitler Ádám, a Szirbik Miklós Egyesület tagja: mindenki vegye kézbe a készülékét és töltse le Google Play Áruházon keresztül a Mako Anno Guide alkalmalmazást. Ugyanis az egyesület androidos okostelefonokon futó applikációban elkészítette a város helytörténetét. Ezt mutatták be az érdeklődőknek.

– Az alkalmazás technikai hátteréről annyit kell tudni, hogy ingyenesen letölthető, külön előnye, hogy viszonylag kis helyet foglal el, így nem zavarja a készüléken futó többi programot – sorolta Zeitler Ádám. Az egyesületi tag kiemelte: nem csupán a letöltés térítésmentes, hanem az app készítője, Pál Richárd informatikus sem kért érte pénzt. – Az egyik célunk ezzel az alkalmazással az volt, hogy a fiatalokat megszólítsuk, hiszen ők a napjuk nagy részét a mobiljuk nyomogatásával töltik, így talán könnyebben megismerhetik a város múltját, jelenét – tette hozzá az app ötletgazdája.

A másik fontos szempont, hogy a Makóra érkező turisták könnyebben tájékozódjanak és megtalálják azokat a helyeket, épületeket, melyek kiemelkedő szerepet játszottak, illetve játszanak ma is a város történetében. Tizenöt neves makóit, valamint harmincegy épületet bővebben is bemutat ez az applikáció. Ezekhez a szöveget, illetve magát a város múltját taglaló részt Forgó Géza írta. – Jóval hosszabb és több embert, helyet soroló részt akartam, de a többiek leállítottak, hiszen egy-egy mobilos alkalmazás egyik lényege a tömörség – vette át a szót mosolyogva az egyesület alelnöke. A történész megemlítette: magát az alapgondolattal egy lengyelországi útjuk során találkoztak, s ezt ültették át Makóra.

Az érdeklődők között volt Czirbus Gábor alpolgármester, valamint két települési képviselő, Weszelyné Végsheő Henriett Mária és Toldi János. Ők is letöltötték a készülékeikre ezt a szirbikes lehetőséget. Weszelyné meg is kérdezte, hogy a későbbiekben lehet-e bővíteni a felsorolt személyek, helyek, épületek számát? – Az egyesületünk anyagi helyzete ezt nem engedi meg, de az önkormányzatnak nagyon szívesen segítünk abban, ha egy nagyobb és főleg a turistáknak szánt alkalmazást szeretne, mivel a miénk elsősorban a helytörténet bemutatására korlátozódik – válaszolta Forgó Géza. Az appon Halász Tamás által üzemeltetett www.makoanno.hu-ról származnak a fotók.

Munkatársunktól. K.