A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum egyik egységeként működik. Többfajta képzési lehetőség közül választhatnak az ide vágyók.

Az első a szakgimnáziumi (korábbi nevén szakközépiskola), amely az érettségi és egy szakma megszerzését fedi le – ebben a sorrendben, és 4 1 évet ölel fel.  Ezen belül a jelentkezők választhatnak a következő szakirányok közül: gépész (kimenete: mechatronikai technikus), egészségügy technika (a plusz egy év elvégzésével fogtechnikussá válhatnak a jelentkezők), könnyűipar (az erre jelentkezők, ha minden jól megy, könnyűipari technikusok lesznek), valamint közlekedésgépész (az 5 év után belőlük lesznek az autószerelők).

Lehetőség van szakközépiskolai képzésre is, egykori nevén szakiskolai képzés, azaz már rögtön kilencedik évfolyamon megkezdődik a szakmatanulás, ami 3 évig tart és vizsgával zárul, majd ezt követően a tanulónak lehetősége nyílik arra, hogy két év alatt érettségit szerezzenek. A Kalmár Zsigmondban burkoló, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos (támogatott), gépi forgácsoló (támogatott), kőműves (támogatott), festő, mázoló, tapétázó, ács, asztalos, fehérnemű-készítő és kötöttáru összeállító (támogatott), karosszérialakatos, villanyszerelő (támogatott), kerámia, porcelánkészítő, kerámia, porcelánfestő, lakástextil készítő, valamint asztalos ipari szerelő szakmákat lehet tanulni.

A szakiskolai képzésen belül pedig létezik az ún. HÍD II. képzés, illetve a speciális szakiskolai képzés. Mindkettő esetében részképesítést szereznek a diákok.

Az intézményben nincs felvételi vizsga. A tanulók felvételéről az általános iskolából hozott osztályzatok alapján döntenek. A képzésekre egy jelentkezési lapon lehet jelentkezni, a sorrendiség megjelenítésével akár több szakra és több tagintézménybe is. A jelentkezési lapokat az első helyen megjelölt intézménybe kell küldeni. Minderre február 15-ig van lehetőség.

ÉR.