A rendezvény elején dr. Kiss Róbert Károly, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az ünnepélyes megnyitót követően a Rozsdamaró zenekar felvezetésével a Szegedi tanyára sétáltak a megjelentek. Az ópusztaszeri Vince-napi vesszővágás program alapja az a hagyomány, miszerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlő- és bortermést. Az Emlékparkban a Vince-vessző levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre. Kalmár István mórahalmi hegybíró alaposan megvizsgálta a lemetszett vesszőt. A szőlővesszők nem fagytak el, az azokon található rügyek és mellékrügyek ugyan szép zöldek voltak, azonban az elmúlt hetek szokatlanul hideg időjárása nem kedvezett. Elmondása szerint, az idei évben várhatóan körülbelül 25-30 százalékkal csökken a szőlőtermés, amennyiben a fagy nem okoz további károkat.

A rendezvény keretében idén is két új taggal bővült a Szent Vince Borrend. A játékos próbatételeket és az avatást követően, az újbor kóstolásával zárult az idei rendezvény.

Forrás és fotók: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark