A harmadik sérült este érkezett meg, őt mentőautóval hozták haza – a 30 év körüli férfinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg az orvosok. A negyedik sérült várhatóan ma érkezik haza, ugyancsak repülővel.

Szinte egész éjjel érkeztek a rendőrök és a mentőautók az elé a veronai szálloda elé, ahol a pénteki buszbaleset túlélőit és a hozzátartozókat szállásolták el. Az Országos Mentőszolgálat csapata is folyamatosan dolgozott a helyszínen, hogy a sebesülteket, minél előbb Magyarországra szállíthassák.

Megkezdődött az azonosítás

Szinte mindenki hazatért már a túlélők közül: azok a diákok, akik csak könnyebben sérültek, szüleikkel már elhagyhatták Olaszországot, két embernek viszont továbbra is válságos az állapota – őket hetekig Veronában ápolják. Megkezdődött az áldozatok azonosítása is, de nagyon lassan haladnak a szakértők, napokig is eltarthat a munka – annyit tudni, hogy 11 diák és 5 felnőtt vesztette életét a balesetben.

A két válságos állapotban lévő sérültet és a baleset 16 hallottját még nem tudták azonosítani. így a legfájdalmasabb fejezet, illetve annak fájdalmas, hosszú és bonyolult folyamata most fog megkezdődni – mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a két életveszélyes állapotban lévő sérültről egyelőre csak annyit tudni, hogy valószínűleg nem gyerekek. Az olasz hatóságok megkezdték a szülői DNS-minták levételét – ezek alapján fogják azonosítani az áldozatokat.

A DNS-minták már legalább hat szülőtől levételre kerültek, de olyan eset is volt, ahol fogászati vagy más röntgenkép is rendelkezésre állt, mely körülmény meggyorsította az azonosítást. Az olasz hatóságok tájékoztatása szerint a minták „összepárosítása” több napot is igénybe fog venni, tehát a végleges azonosításra még várni kell – intett türelemre az Országos Mentőszolgálat főigazgatója vasárnap délután. Csató Gábor megerősítette: a súlyos sérültek – egyelőre sikertelen – beazonosítása is nehezíti, hogy össze tudják állítani a végleges listát az utasokról. A Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vettek részt a helyszínen a sérültek ellátásában.

Továbbra sem tudni az okokat

Az olasz rendőrség meghallgatta a túlélőket, de a gyerekek egyáltalán nem, illetve mind máshogy emlékeznek a történtekre. A nyomozók dolgát az is nehezíti, hogy a busz a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, alig maradtak nyomok a helyszínen. A munkát magyar rendőrök is segítik: három szakértő egészen addig marad Veronában, míg szükség van rájuk.

A rendőrök szombat éjjel és vasárnap délelőtt is folyamatosan próbáltak információt gyűjteni a veronai buszbaleset túlélőitől. Az olasz és a magyar hatóságok az érintettek közül akit lehetett, meghallgattak, hogy kiderüljön, mi okozta a tragédiát.

A gyerekek azonban a sokk és a sérülések miatt szinte semmire sem emlékeznek a balesetből. A hatóságok eddig mindössze két szemtanú beszámolójára hagyatkozhatnak, de azok is ellentmondásosak: egy kamionsofőr, akit a busz a baleset előtt 10 perccel előzött meg, a jármű motorteréből felcsapó füstről és lángokról számolt be, a másik szemtanú szerint pedig a gumikkal lehetett gond.

Annyit mondhatunk, hogy a meghibásodásokról szóló híreket illetően vannak kétségeink, erre ugyanis egyelőre nem találtunk elegendő bizonyítékot – emelte ki Girolamo Laquanti, veronai rendőrparancsnok.

Az olasz hatóságok munkáját vasárnaptól egy háromtagú, magyar rendőrszakértői csoport is segíti, akik az olasz hatóságok kérésére érkeztek Veronába. A nyomozást nehezíti, hogy a jármű szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott és kiégett, a helyszínen pedig alig voltak a szerencsétlenség okára utaló nyomok.

Az autó gyakorlatilag teljesen megsemmisült és olyan műszaki adatok sem maradtak hátra, amelyek teljes bizonyossággal igazolhatnák a baleset okát. Óberling József, rendőr ezredes elmondta: „tőlünk személyazonosításban és bizonyos körülmények tisztázásában kértek segítséget, amelyekről a nyomozás érdekei miatt egyelőre nem nyilatkozhatunk” – a magyar rendőrök addig maradnak a helyszínen, amíg ki nem derül, mi okozta a tragédiát.

Itthon is nyomozás indult

A buszt küldő cég telephelyén házkutatást tartottak a rendőrök, ahol több iratot is lefoglaltak. A nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy milyen műszaki állapotban lehetett a busz, amikor elhagyta az országot, és hogy a sofőrök papírjai is rendben voltak-e – a Nemzeti Nyomozó Iroda halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást.

“Természetesen azt is vizsgáljuk, hogy a busz két magyar állampolgárságú buszsofőrje rendelkezett-e azokkal a képességekkel, vezetői engedély illetve egészségügyi alkalmasság, amely egy ilyen jármű vezetéséhez szükséges” – hangsúlyozta Gál Kristóf, az ORFK ügyeletes szóvivője.

A cég egyébként országosan jó hírnevűnek számít, 2012-ben például megkapta az év autóbuszos személyszállítója szakmai elismerést, és a nagyszámú megrendelés miatt a fővárosban is irodát nyitottak. Kiskunfélegyházán sokan ismerik a tulajdonost és a szerencsétlenül járt busz sofőreit is – kerestük a cég vezetőjét, de nem kívánt nyilatkozni. Hogy esetleges részleteket tudjon meg a baleset, valamint a busz állapotáról és a baleset esetleges körülményeiről, Hegyes Attila, az M1 tudósítója felhívta a cég vezetőjét, aki elcsukló hangon mondta el: nincs olyan állapotban, hogy nyilatkozzon, és kamera elé álljon. A cég ugyanakkor közleményben azt írta: mindenben együttműködnek a magyar és olasz hatóságokkal, hogy minél előbb fény derülhessen a tragédia okára.

Általános lelki segély

A pszichológusoknak is csak nehezen nyílnak meg a szombati tragédia túlélői: a baleset után több szakember is Veronába ment, köztük a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, hogy az áldozatoknak segítsenek feldolgozni a történteket. A beszélgetések alatt kiderült, hogy nem csak a gyerekeknek és a tanároknak, hanem a velük foglalkozó segítőknek is szükségük van pszichológus segítségére. A legnehezebb helyzetben természetesen azok a szülők vannak, akik még mindig nem tudnak semmit a gyerekükről.

Azt szokták mondani, hogy a remény hal meg utoljára. Míg nincs végső információ, a bizonytalanság csak még inkább megnehezíti a fájdalom elviselését – emelte ki Adányi László, a Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője.

Az iskola itthon maradt diákjait is megrázta a tragédia. Szinte csak erről beszélnek egymással az interneten, hogy kivel mi van; felépül-e; jobban van-e.

Az M1 híradónak nyilatkozott az iskola igazgatója, aki elmondta: nincsenek felkészülve egy ilyen tragédia kezelésére, ezért a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat segítségét kérték. A szakemberekkel közösen egy napon át csak azt szervezték, hogy mikor és milyen formában foglalkozzanak a gyerekekkel és a tanárokkal a pszichológusok. Hétfőn nincs tanítás, kedden pedig osztályfőnöki órával kezdődik majd a nap – tette hozzá Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium intézményvezetője.

A normál esetben klub szobaként használatos termet a diákok korábban maguk újították fel, ezért is döntöttek úgy, hogy az lesz a csoportos terápia egyik helyszíne, de az iskolában külön erre a célra egy irodát is elkülönítenek.

A diákokkal, osztályközösségekkel, kisebb közösségekkel fogunk beszélgetéseket kezdeményezni, mely foglalkozások előreláthatóan segítik majd a trauma feldolgozását – mesélte Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója. Persze ez nem egy-két napos tevékenység lesz: valószínűleg fél, egy, vagy akár két éves munka is áll az érintettek előtt, ami hosszú egyéni vagy csoportos terápiás megsegítést is jelenthet.

Egyszerre 17 pszichológus dolgozik majd az iskolában, de lesz olyan is, hogy közel 50 szakember segít a diákoknak. A pszichológus szerint azok a napok lesznek a legkritikusabbak, melyeken a diákok először szembesülnek azzal, hogy sokan nem tértek haza Olaszországból.

Országos gyűjtés

Mindemellett az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indította buszbaleset sérültjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére – a honlapjukon található számlaszámra lehet utalni az összegeket, a közlemény rovatba pedig a buszbaleset szót kell beírni. A szervezet szóvivője, Gáncs Kristóf az M1-nek azt mondta: a beérkező pénzt teljes egészében az érintett családoknak juttatják el.

Forrás és fotók: hirado.hu