A BFMK társulata évről évre előrukkol egy produkcióval, amellyel a közönségét megörvendezteti. Tavaly több mint 3500-an látták tekintették meg a Segítség, ember! című mesemusicalt. 2017-ben viszont egy klasszikus darabhoz nyúlnak, mégpedig A helység kalapácsa című komikus eposz(paródiá)hoz.

Varga Anikó

Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója a választást azzal indokolta, hogy a színpadra vitellel emléket kívánnak állítani a művelődési központ névadójának, hiszen Bessenyei Ferenc alakította az 1965-os filmváltozatban a főszerepet.

Gömöri Krisztián

A mostani változatban Fejenagyot, azaz a helység kalapácsát a Szegedi Nemzeti Színház színésze, Gömöri Krisztián viszi színre. A művészt többször is láthatta már a vásárhelyi színpadon a közönség. Például ebben a vicces, pajzán Móricz feldolgozásban.  Ő maga amatőr színjátszóként találkozott először Petőfi művével még fiatal korában. Ahogy akkor, most is a címszerepet alakította, a különbség abban mutatkozik meg leginkább, hogy középiskolásként nem nagyon gondolkodott az egyes szerepeken, hagyta, hogy rendezzék, most viszont már elmélyed egy-egy karakterben a színész. Tanácsokkal, ötletekkel látja el a szombati próbál folyamán jelen társulat tagjait is, de ez nem újdonság, a profi társulatokban is igyekszik Gömöri Krisztián minél többet segíteni a kollégáknak, amit vissza is kap tőlük.

Hogy miben tér el az amatőr és a profi színjátszás, ezt nyilatkozta a szegedi színész: „Például abban, hogy nekem naponta kell járnom próbálni, itt meg csak hétvégén. [nevet] Itt mindenki szívvel-lélekkel benne van ebben az egészben, lehetőségnek, kikapcsolódásnak, egy nagyon jó közösségi munkának tekintik az itt lévők ezt. Számomra óriási megtiszteltetés, hogy Bessenyei egykori szerepében tűnhetek fel. Nem mondom, hogy alkatban egyformák vagyunk, mert ő nagyobb darab és nagyobb személyiség volt, de igyekszem helyt állni” – fogalmazott Gömöri Krisztián.

Erdélyi Tibor

Egy másik különleges szereplője a darabnak Erdélyi Tibor vásárhelyi festőművész, aki egykoron színjátszással is foglalkozott, illetve eredeti szakmája dekoratőr, így nem meglepő a felkérés, hogy jelenítse meg az egyik szereplőt, és egyben a díszletekért is ő felel.

A díszlet makettje

Zenével és tánccal pedig az Árendás néptáncegyüttes teszi teljessé a produkciót.

Benkő Brigitta

Benkő Brigitta, darab rendezője, a színkör vezetője elmondta, hogy nagy vágya teljesült azzal, hogy színpadra viheti A helység kalapácsát. A koncepció részét képezi, hogy megtartották a klasszikus szöveget, de a mai korra reflektáló „huncutság” is lesz a darabban. A próbák rendkívül jó hangulatúak, ezt magunk is megtapasztalhattuk a szombati napon.

A darab ünnepi bemutatója március 15-én 18 órakor lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

ÉR.