Promenad.hu: Mikor, milyen körülmények között jött létre az egyesület?

Rózsa Szilveszter: Egyesületünk 1995. január 18-án alakult 10 fővel. Az apropója, amiért megalakult, hogy abban az időben nem volt Mártélyon körzeti megbízott. A „rosszízlésű” emberek egyre inkább látogatták Mártélyt, így összeültünk, és megalapítottuk az egyesületet azért, hogy Mártély közbiztonsága javuljon, illetve a nem jó szándékkal idelátogatókat elriasszuk az autónkkal, mint madárijesztő. 1998-ban felvettük a tűzvédelmi tevékenységet.

Promenad.hu: Milyen feladatokat lát el az egyesület?

Rózsa Szilveszter: Segédkeztünk már eltűnt személy felkutatásában, közúti balesetek helyszíneinek biztosításában. Bár Hódmezővásárhely tűzoltósága közel van, de a helyismeret, a helyben találhatóság miatt elsőként szoktunk a helyszínekre érni. Árvízi védekezésnél is részt vesz az egyesületünk. Az utóbbi időben jött be olyan kis plusz feladat, amelynek értelmében a tűzoltó egységeket rendezvénybiztosítással bízzák meg. Ez elsősorban megtiszteltetés, hogy úgy gondolják, hogy a mártélyi egyesület képes egy ilyen feladat ellátására. A másik részről pedig felelősség a mi részünkről, hogy a tudás, a technika az adott pillanatban, arra a hirtelen kialakult helyzetre készen álljon. Az egyesületnek egy plusz bevételt is jelent, és ezekből tudjuk az álmainkat megvalósítani.

Az új szolgálati autó

Promenad.hu: Hány fővel működnek?

Rózsa Szilveszter: 23-mal, és van még ehhez négy fő, akik jelenleg szüneteltetik a tagságukat, de velük is tartjuk a kapcsolatot. Január 27-én volt az évadnyitó közgyűlésünk, ahol új tagfelvétel is volt, és úgy néz ki, hogy 30 fő körülire duzzadt az egyesületi létszám.

Promenad.hu: A tagok mind mártélyiak?

Rózs Szilveszter: Nem. Néhányan hódmezővásárhelyiek, akik már több éve tagok, és rendszeresen részt vesznek az itteni munkában.

Promenad.hu: Csak férfiak vannak az egyesületben?

Rózsa Szilveszter: A hölgyek is képviseltetik magukat, szám szerint öten. Valaki aktívan szolgálatot ad, de vannak, akik rendezvényen szoktak nekünk segíteni. Szimpatizálnak az egyesülettel, és úgy gondolják, hogy egy jó közösséghez megéri tartozni.

Promenad.hu: Hogyan néz ki a szolgálat?

Rózsa Szilveszter: Nem szoktam kimondott szolgálatvezénylést készíteni. Alapvetően a beosztást rá szoktam bízni az egyesületi tagokra. Mindegyik rendelkezik munkahellyel, ahogy az idejük engedi a munka, gyerekek, család mellett, úgy tesznek a közért. Jelzik, jönnek az autóért, és ellátják a szolgálatot. Ennek borzasztó nagy előnye, hogy követhetetlen. Nem lehet tudni, ki mikor kezd, így nem is tudják az illetéktelenek kiszámítani.

A telephely

Promenad.hu: A család hogyan fogadja ezt a szolgálatot? Gondolom, elég sok időt elvesz…

Rózsa Szilveszter: Mindenképpen jó dolog egy ilyen közösséghez tartozni. Építőjellegű, akár a személyre nézve, akár a közösségre nézve. A kedvesem mindenben támogat, ha éjszaka fel kell kelni, mert riasztás van, akkor elfogadja, nincs belőle családi háború. Akik benne vannak ebben, egyfajta családi kötelékként élik ezt meg, ami az életünk velejárója.

Promenad.hu: Jövőre vonatkozóan milyen tervek fogalmazódtak már meg?

Rózsa Szilveszter: Tervek mindig vannak, nincs olyan évkezdés, hogy el ne szeretnénk valamit érni. Azért nem szeretnék még erről beszélni, mert sok tényezőből áll ezen álmok megvalósítása, de úgy gondolom, hogy jó irányba haladunk.

Az új féltető

Promenad.hu: Milyen álmokat sikerült eddig megvalósítani?

Rózsa Szilveszter: Minden évben sikerült valamit fejlődni, fejleszteni. 2015-ben érkezett egy új, esztétikus, mai kornak megfelelő szolgálati autó. 2016 is nagyon jól sikerült. A tavalyi évben a szertárnál nyílászáró-csere történt, az eszközöknek egy féltető épült, a tűzoltó autóra felszeretünk egy feszítővágót, ami egy régi álmom volt. Ez utóbbi közúti baleseteknél nagyban hozzájárul a sérültek kimentéséhez. Az emberéletnél drágább dolog nincs. Fontos dolog, hogy egy tűzoltóautón legyen egy ilyen berendezés.

Promenad.hu: Miből finanszírozzák ezeket a fejlesztéseket?

Rózsa Szilveszter: Próbálunk minden olyan forrást megtalálni, ami hozzájárul a civilszervezetek működéséhez. Rendszeresen adunk be pályázatokat, de rengeteg támogatást kapunk az önkormányzattól is. A mártélyi lakosság is kiveszi a részét ebből, vállalkozások, magánszemélyek is szoktak minket pénzzel segíteni, amit a működési költségünkre szoktunk általában fordítani. A tavalyi évben is sokan döntöttek úgy, hogy adójuk egy százalékát nekünk szánják, amit ezúton is szeretnék megköszönni, és ha valaki úgy gondolja, hogy egyesületünk méltó erre a felajánlásra, akkor a jövőben is szívesen fogadjuk a felajánlást!

ÉR.