Magyarországon jelenleg 49 klubegység működik, összesen pedig 1140 tagja van a hazai Rotary-nak. Egy új klub létrehozásával értelemszerűen nő a rotarysták száma is, vagy többen tudnak több jót tenni. Klubot csak egy már meglévő klub hozhat létre. Az első lépés, hogy olyan embereket keressenek, akik megfelelnek a Rotary szigorú szabályrendszerének. Ha ők megvannak, akkor először a jelöltek részt vesznek az anyaklub rendezvényein, ülésein, és végül Zürichből kapja meg az új klub a zöld utat a működésükhöz. A jelölteket az alapító ünnepségen avatják fel, új klub esetében ez az annak alapítását is jelenti egyben.

Pálinkó Mihály, a vásárhelyi Rotary Club soros elnöke, Tompai Attila, a következő ciklus elnöke, Pénzes Ilona kormányzó és Almási István polgármester

Makón egyszer már próbálkozott Szeged új klub létrehozásával, de akkor ez a kezdeményezés elhalt. Most a vásárhelyieknek is feltett szándékuk, hogy bevonják a makóiakat a Rotary életmódba. Pálinkó Mihály, a vásárhelyi klub soros elnöke elmondta, hogy onnan jött az ötlet, hogy az új klubok alapítása a Rotary életében kiemelt szerepet játszik. A sikerhez természetesen nem elegendő a kezdeményező akarata, kell, hogy lelkes befogadókra is találjanak. Az elnök elmondta, hogy bíztatóak a jelek: több olyan makói is akad, akik fogékonynak bizonyulnak a Rotary szellemiségére. „Nagyon bízok benne, hogy mindez sikerülni fog. A kormányzóasszony is minden segítséget megígért, de a fő munka rajtunk van” – fogalmazott Pálinkó Mihály. Ha minden jól megy egy, másfél év múlva már 50 Rotary klubbal büszkélkedhet Magyarország.

Pénzes Ilona kormányzó hétfői vásárhelyi látogatásának apropója az új klub alapítása volt, amelynek menetéről a nap folyamán a klub vezetésével és a tagokkal is egyeztetett. Előtte azonban látogatást tett a polgármesteri hivatal, ahol Almási István vezette körbe a díszteremben.

A kormányzó kifejtette, hogy a helyi Rotary klubok szeretnek együttdolgozni a várossal, egy-egy önkormányzatnak is komoly szerepe lehet abban, hogy sikeresen tudjon működni egy klub. Vásárhelyen is nagyon jó a kapcsolat a városvezetéssel, az önkormány nagyon segítőkész a Rotary Clubbal szemben – fejtette ki véleményét Pénzes Ilona, aki Magyarország első női kormányzójaként a fő feladataként a nők számának növelését, szerepüknek erősítését és a fiatalok nagyarányú beemelését a klubba jelölte meg.

Ebben, mint elmondta, Vásárhely jeleskedik: több hölgy taggal is büszkélkedhetnek, illetve megindult a fiatalítás is, ami tovább fokozza eredményességüket.

ÉR.