Annál nagyobb elismerés nem is kell talán egy igazgatónak, amikor az ott tanuló diákok dicsérik az intézményt, hangsúlyozva, hogy az iskolában töltött évekre mindig szívesen fognak emlékezni. Jelen esetben ez történt. Szegedi Ágnes, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola végzőse kifejtette, milyen sokat jelentett neki a vásárhelyi intézmény, hiszen remek közösségé fejlődött a majd’ hét év alatt az osztályok, illetve olyan tanárokkal hozta össze a sors, akik nemcsak elméleti tudását gyarapították, hanem rávezették arra az útra, amelyre hamarosan ráléphet, megkezdve önálló, felnőtt életét.

Bár Ági az iskola angol nyelvi képzést választotta annak idején, a Németh Lászlós évek alatt kiderült, a matematika és a fizika, amiben ki tud teljesedni, így a középiskolai évek befejeztével a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronika szakára szeretne járni.

Árva László iskolaigazgató hozzátette, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy egy fiatal, aki a nyelvi képzésben vesz részt a reáliák felé tendál végül, hiszen mint elmondta, a nyelvek magas szintű oktatása azt szolgálja, hogy azt a diákok eszközként és ne célként kezeljék, ugyanolyan nagy hangsúlyt kap a képzésük során az összes többi tantárgy.

A 2017/2018-as tanévben négy szakirány közül választhatnak azok, akik jelenleg hatodik osztályosok az általános iskolában. Emelt szintű nyelvi képzésen belül az angol, a német és a francia nyelveket jelölhetik meg preferáltként, de emellett mindenkinek kell egy második idegen nyelvet is választania. A diákok között nem ritka, hogy ezekből a nyelvekből még az érettségi előtt megszerzik közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat. A nyelvi tagozatok mellett egy emeltszintű természettudományos képzést is kínál az intézmény, amelybe még nyolcadik osztály után is beléphetnek a tanulók.

„A tavalyi évben érettségiző három osztály statisztikája azt mutatja, hogy akik beadták jelentkezésüket felsőoktatási intézménybe, azokat fel is vették. A jelentkezők több mint hatvan százaléka pedig az általuk első helyen megjelölt képzésre nyertek továbbtanulási jogosítványt” – fogalmazott Árva László.

Nagyon fontos dátum január 21-e és február 15-e. Előbbi a központi írásbelik időpontja, amikor is az általános iskolások megírják felvételijüket magyarból és matematikából. Ennek eredménye, illetve a hozott pontszámok jelentik majd a középiskolába való belépés kulcsát. Január 21-én rendezi meg a Németh László Gimnázium hagyományos diákbálját, azaz a végzősök egy újabb mérföldkőhöz érkeznek. Ágitól megtudtuk, hogy a táncok sorát bécsi keringő, osztálytáncok és egy meglepetésprodukció is színesíti.

Február 15-ig kell leadni mind az általános iskolásoknak, mind a középiskolásoknak a jelentkezésüket.

ÉR.