– Az ökumenikus imahét egyik fő üzenete számomra, hogy felekezeti különbözőségeink vallástörténelmünk legszebb ajándékai, ugyanakkor hitünk középpontjára és az egységre irányítja a figyelmünket – fogalmazott hétfő este Farkas Éva Erzsébet makói polgármester az újvárosi római katolikus plébánián tartott ökumenikus istentisztelet előtt. Ezzel indult el ugyanis a Maros-parti városban az a programsorozat, melyet a reformáció 500. évfordulójára szerveztek.

Az önkormányzat az idei esztendőt az egyházak évének nyilvánította. – Számos rendezvényre várjuk majd 2017-ben az érdeklődőket, melyek egyik legkiemelkedőbb momentuma a helyi egyházak közös harangállítása lesz, melyet október 21-én tartunk – sorolta Farkas Éva Erzsébet. A városvezető kifejtette: ezek a találkozások azért fontosak, mert így a különböző felekezetek tagjai jobban megismerhetik egymást.

– Az egyetemes imahét lényege, hogy Krisztus egy, tehát az egyház is, de sajnos részekre szakadt, de ilyenkor legalább megpróbáljuk tudatosítani, hogy egyek vagyunk – vette át a szót Pálfai Zoltán, a belvárosi Szent István király templom plébánosa. Mindannyian egy keresztségben részesültünk – folytatta az atya – és ezért a látható egységért imádkoztak hétfő este is.

A este prédikátora Biró István görögkatolikus parókus volt. – A szentbeszéd témájának azt választottam, hogy többé ne önmagunknak éljünk – árulta el az egyházfi. Biró István arról beszélt, hogy az önmagunkról való lemondás miként segíti az egyént a kiteljesedésben.

Munkatársunktól. K.