A macula, az éles látás helye a szemben, ennek károsodása idős korban sajnos gyakran előforduló probléma, ami nem visszafordítható, de lassítható, ha időben felfedezzük. Érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni, ellenőriztetni látásunkat. Odahaza mi magunk is letesztelhetjük: egy négyzetrácsos lapot nézzünk úgy, hogy letakarjuk először az egyik, majd a másik szemünket, és ha azt észleljük, hogy a párhuzamos vonalak torzulnak, görbülnek vagy hullámoznak, az jelezheti a betegséget. Előre haladott állapotban a látótér középső részén jelenik meg kisebb-nagyobb szürke vagy fekete folt, ami miatt az ember pont azt nem látja, amire néz.

Idősebb korban, 60 év felett érdemes évente egyszer szemorvossal ellenőriztetni látásunkat. Szemfenék vizsgálattal könnyen diagnosztizálható ez az elváltozás. A rendszeres ellenőrzés cukorbetegeknek és magas vérnyomással élőknek is javasolt.

A makula-degenerációnak két fajtáját különböztetik meg a szakemberek: a száraz és a nedves típust. A száraz valamivel lassabban alakul ki, a nedves azonban igen agresszív. Hogy mi okozza, azt nem lehet biztosan tudni. A szakemberek feltételezik, hogy a dohányzás, az állandó napfényben végzett munka, a vitaminszegény étrend is hozzájárulhat a kialakulásához, és családi halmozódás is megfigyelhető. De jelenleg is próbálják feltérképezni a pontos okokat.

Mindkét típusnál van lehetőség a betegség lassítására, de meggyógyítani sajnos jelenleg még nem tudják, ezért is rendkívül fontos a megelőzés, illetve az időben felállított diagnózis. A dohányzás igazoltan a kockázati tényezők között van, akárcsak a szív és érrendszer betegségei. De az egészséges, kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozással is megelőzhető a makula-degeneráció kialakulása.

A Móritz Optikában beszerezhetünk különböző nagyítókat, amelyek léyeges segítséget jelentenek a makula-degenerációban szenvedőknek, illetve a megelőzésben, különösen a monitor előtt dolgozóknak, hasznos ha a szemüveglencséjükre bizonyos védőrétegeket kérnek – ebben is tudnak segíteni a Móritz Optika munkatársai. Keressék fel őket bátran, Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, a Múzeum mögötti sarki épületben. Az üzlet nyitva tartása változott, január eleje óta hétfőtől péntekig 9-17:30-ig, szombaton azonban változatlanul 9-től délig várják Önöket. Látásvizsgálatra érdemes előzetesen telefonon bejelentkezni: 62/534-640, az optikában Dr. Remák Anna szemész szakorvos várja Önöket. A rendelési idő változatlan: hétfőn, csütörtökön és pénteken 9-15 óráig, illetve kedden 11-17, szerdán 9-12 óráig tart. Diplomás optometristák is várják a 14 év fölöttieket. Az üzletet az interneten is megtalálják: www.moritzoptika.latasszakerto.hu, vagy akár a facebookon is, ahol az akciókról is értesülhetnek. Január 31-ig még tart az üzletben a lencseakció: bizonyos multifokális lencséket, egyfókuszú szemüveglencséket 30 százalékos kedvezménnyel kínálnak.

Kiskata