A Mindszenti Horgászegyesület éves közgyűlésén a vezetőség tagjai több beszámolót is tartottak. Számot vetettek az elmúlt évvel, szóba került a 2017-es év költségvetési tervezete, valamint az ellenőrző és fegyelmi bizottság beszámolóját és végighallgatták és elfogadták a résztvevők.

A délelőtt folyamán több döntés is született. Többek között eldőlt, hogy 2017-ben sem változik az egyesületnél a területi jegy ára. A tervek szerint a jelenlegi 9 ezer forintos árat 12 ezerre szerették volna emelni, a közgyűlés azonban nemet mondott, így minden marad az eddig megszokottban. Rácz Árpád elnök szerint ez a döntés esetleg megnehezítheti az idei évet, hiszen a haltelepítések, a hal ára folyamatosan emelkedik, így szükséges lett volna a területi jegy árának néhány százalékos emelése is.

Az országos 30 centis átlag feletti, 35 centi emelték a kifogható ponty méretét, 5 kilós mérethatárig. Emellett az amur méretkorlátozását 50 centiben és 10 kilóig fogadta el a közgyűlés. A 2017-es évtől szabályozzák a kifogható kárász mennyiségét is, ezt 5 kilóban állapították meg.

A szavazás értelmében a mindszenti Kurca-szakasz mindkét oldalát lehet horgászatra használni. A vezetőség szerette volna, ha a versenypályán lévő oldalra korlátozódik az engedély, a közgyűlés ezt nem szavazta meg.

Téma volt a csónakok nyilvántartása is. Ennek szabályait már korábban lefektették, ugyanakkor mára ellaposodott. Rengeteg a név és azonosító nélküli csónak a vízen. Az olykor előtűnő, ellopott, de végül megkerülő csónakok azonosítása így nehéz, szinte lehetetlen. A horgásztársak Gál Mihály gazdasági vezetőtől tudnak azonosító számot igényelni.

Az egyesület Erdős Norbert segítségével néhány pályázatot is bead az idei évben. Az egyiket működési célú támogatásra, mint egy 3 millió forint értékben, valamint gyerekprogram és versenyek rendezésére plusz 600 ezer forintot szeretne elnyerni az egyesület.

Emellett egy Vidékfejlesztési pályázat keretén belül a Kurca-partra vezető utat is szeretnék aszfaltozni. A pályázat a külterületen található utakra lehet felhasználni, a település 100 millióra pályázik, amelynek jelentős részéből a József Attila utca és Pintér-híd között található útszakaszt aszfaltoznák 6 méter szélességben a mezőgazdászok és a horgászok nagy örömére. Ezzel együtt a Mindszenti Horgászegyesületnek sem kellene a jövőben az útkarbantartásra pénzösszeget elkülönítenie.

Rácz Árpád elnök kiemelte, hogy az elmúlt évben 90 gyerek területi jegyet értékesítettek, ami nagyban köszönhető a gyerekprogramoknak, a Pecasulinak és a hasonló kezdeményezésnek. Ehhez az eredményhez Láda Gáspár, a MOHOSZ megyei elnöke is gratulált.

A közgyűlésén Láda Gáspár is szólt néhány szót. Beszélt arról, hogy a 2017-es évben is folytatódik Magyarországon a horgászcélú halgazdálkodás továbbfejlesztése. A MOHOSZ a kormányban partnerre is talált, hiszen mint ismeretes 13 milliárd forintot különítettek el az Országos Horgászati Hálózati Programra.

A megyei szövetség elnöke továbbá beszámolt arról, hogy az összevont területi jegy 14500 forintról 16000 forintra nő az idei évtől, valamint egy új kedvezményes jegyet is bevezetnek. Ez lesz az úgynevezett 1 botos jegy, amely a szövetség kezelésében lévő vízterületeken használható, 10 ezer forintos lesz, ugyanakkor a nevében is benne foglalt 1 botos korlátozás mellett az elvihető halmennyiséget is korlátozza napi 1 darab nemes halra és 3 kilogramm egyéb halra. A jegy 3 éves kortól váltható meg.

A közgyűlésen továbbá a Mindszenti Horgászegyesület 4 tagja elismerésben részesült az elmúlt éves munkájáért. Barna Pál, Barna Csaba, Bacsa Veronika és idősebb Malik Imre kapott kitüntetést.

szcs