Promenad.hu: Több beruházás is befejeződött 2016-ban Algyőn. Melyek voltak ezek közül a legnagyobbak?

Molnár Áron: Mint a legtöbb önkormányzat, így elsősorban mi is pályázati forrásokból szeretnénk fejlesztéseket végrehajtani, hiszen így saját forrásokat tudunk megtakarítani. A 2016-os év inkább a tervezés, mint a kivitelezés éve volt, ugyanis inkább a pályázatok előkészítésével foglalkoztunk. Remélhetőleg hamarosan megkezdődnek az elbírálások, és velük együtt a projektek megvalósításai is.
Meg kell említeni, hogy a Szivárvány Óvodában egy közel száz négyzetméteres tornaszobát alakítottunk ki, ami egyben jelentős közösségi térré is vált. Ez mintegy 40 millió forintba került, az összeg felét a Belügyminisztérium finanszírozta.
252 millió forintot pedig a Délnyugati Lakópark fejlesztésére fordítottunk. Eddig 25 telket alakítottunk ki a Fehér Ignác Általános Iskola és a Borbála Fürdő közelében – ezekből 22 elkelt. Ez arra ösztönöz, hogy idén is folytassuk a programot.
Az út- és járdaépítéssel is jelentősen előrehaladtunk. Idén végre elérhetjük, hogy az összes utca aszfaltozott lesz Algyőn.

Promenad.hu: Pénzügyi és gazdasági szempontból milyen évet zárt Algyő?

Molnár Áron: Az önkormányzat stabilan működött, mindvégig képesek voltunk teljesíteni a költségvetésből azt, amit az év elején elterveztünk. Véleményem szerint pozitívum, hogy megőriztük a tartalék forrásainkat. Erre mindenképp szükség van ahhoz, hogy a jelenlegi színvonalat biztosítsuk a településen.
Olyan támogatásokat nyújtottunk a lakosságnak, amiket a korábbi években nem. Ilyen például a gyermekszületési támogatás: minden algyői csecsemőnek 100 ezer forintot adományoz az önkormányzat. Közel 45 millió forint kamatmentes hitelt biztosítottunk fiatal algyőiek első lakáshoz jutásához illetve lakhatási körülményeik fejlesztéséhez.

Promenad.hu: Mik voltak azok a beruházások, amiket nem sikerült megvalósítani?

Molnár Áron: Két olyan ügy van folyamatban, amiben jogi lépéseket teszünk. Az egyik a fürdő területén tervezett új kút kialakítása. Úgy tűnik, hogy itt gyors megegyezés nem várható, így egy újabb kút fúrása szükségesnek látszik.
Az iskola garanciális munkálataival sem végeztünk még. Bankgarancia által a kivitelezés egy részét már sikerült megvalósítani, azonban a parkettajavítás befejezése és a külső homlokzat felújítása erre az évre maradt. Bízom benne, hogy idén ez is lezárul.

Promenad.hu: Február 26-án népszavazást tartanak a vegyipari alapanyagokat gyártó üzem helyszínével kapcsolatban. Mire számít, mi lesz az eredmény?

Molnár Áron: Továbbra is úgy látom, hogy az üzemnek Algyőre kellene települni. Mivel a beruházás az állam kiemelt támogatását élvezi, ezért a projekt elsősorban nem Algyőn és az itt élőkön múlik. Mivel az önkormányzat harmadik félként vesz részt az eseményekben, ezért biztosan állítom: a népszavazás jelen esetben nem a legkedvezőbb eszköz a véleménynyilvánításra. Nem tudom, hogy az eredménye mit befolyásol majd; mit tehetünk akkor, ha a voksolás érvényes lesz, azaz az algyői választópolgárok legalább 50 százaléka az urnák elé járul.
A kérdés: „Akarja-e Ön, hogy a K&P Chem Kft. az Algyő 01747/9 helyrajzi számú ingatlanon háztartás-vegyipari alapanyagokat előállító üzemet létesítsen?” 
Úgy vélem, hogy aki az igenre szavaz, az a fejlődést szorgalmazza. A szakhatóságok megállapították, hogy az üzem nem járna káros egészségügyi hatással. Ezen kívül érdemes megvizsgálnunk a beruházás anyagi oldalát is, ugyanis a gyár által emelkedne az iparűzési adóbevétel a településen. 2017 nehezebb év lesz, mint 2016, ugyanis az önkormányzatnak 266 millió forintnyi szolidaritási adóval kell hozzájárulnia az állami költségvetéshez. Ezen felül, ha a görög befektető kivonul Algyőről, annak híre megy. Sokkal nehezebb lesz később újabb vállalkozásokat Algyőre vonzani.

Promenad.hu: A görögök korábban kijelentették: ha népszavazás lesz Algyőn, akkor távoznak a nagyközségből. Mik a legújabb fejlemények, nyilatkoztak-e már a cég vezetői?

Molnár Áron: Hivatalosan semmilyen megkeresés nem érkezett. Információink szerint folyamatosan más helyszíneket keresnek. Arról is van tudomásunk, hogy más települések szívesen látnák őket, szinte kapkodnának utánuk. Gondoljunk csak bele, milyen lenne az, ha esetleg tőlünk néhány tíz kilométerre lévő településre költöznének.

Promenad.hu: Milyen projektek indulnak 2017-ben a településen? Milyen új rendeletekre számíthat a lakosság?

Molnár Áron: A szolidaritási adó miatt át kell gondolnunk a kiadásainkat. Terveztük a lakhatás támogatási rendszer kibővítését, de szinte biztos, hogy erre nem lesz lehetőségünk, mint ahogy új támogatások kidolgozására sem. Napirenden van viszont az építési szabályzat módosítása. A Délnyugati Lakópark fejlesztését tovább folytatjuk, és pályázati forrás bevonásával szeretnénk megépíteni a 33 m-es medencét, megújítani az óvodát, a faluházat, a sárga iskolát, és a civil házat, illetve megvalósítani a Tiszához kapcsolódó turisztikai és Rákóczi telephez kapcsolódó ipari fejlesztéseket.

Megyeri József