Maga a tenyésztés nem könnyű feladat a sünik esetében. Érdemes tisztázni, hogy ez a nemesített fajta sokban különbözik keleti társától, amelyek az utcán szaladgálnak. Az afrikai törpesün jóval kisebb, csöndes, és nem igazán van szaga sem. Igényli az ember közelségét, és azt, hogy foglalkozzanak velük. Kézhez szoktatás után nagyon bújósak, és akár egy kutya vagy macska helyét is tökéletesen betöltik.

Marton Eleonóra tenyészetében most tizenkét törpesün van, közöttük vannak olyanok, akik karácsony környékén születtek. Érdekesség, hogy sünök teljesen csupaszon jönnek a világra, de utána két órával már kipattognak a tüskéik. A hódmezővásárhelyi lány 2014-ben szerezte be első sünijét, Sütit. Tőle azonban sosem lettek kicsik, mert kiderült, hogy örökíthet egy bénulásos betegséget. Fontos, hogy a tenyésztők az ilyen betegségeket szűrik, ez különbözteti meg őket a szaporítóktól. Süti után több új állat is érkezett, többségük Németországból. Az első alom 2015-ban született a tenyészetben.

Marton Eleonóra és párja, Bíró László

Eleonóra és párja számára a sünikkel való foglalkozás egyfajta szerelem. Az állatok szeretete régóta végigkíséri az életüket, most is öt kutya lakik velük. Kifejezetten tudatosan tenyésztenek, és származási lappal együtt adják a piciket. Számos jó tanáccsal látják el a leendő gazdikat, ami az életmódot és a táplálást illeti. Óriási tévhit, hogy a sünök gyümölcsöt esznek. Ők ragadozók, így különféle rovarokkal és bogarakkal táplálkoznak, tejet pedig kifejezetten tilos nekik adni, ugyanis laktóz érzékenyek. Jó minőségű száraz táp mindig kell, hogy legyen a sünök előtt és természetesen tiszta víz is. A hibernáció könnyen előfordulhat ezeknél az apró állatoknál, így fontos a jó meleg környezet, amit egy infra lámpa segítségével biztosítani is lehet.

A „D” alom megszületése után, most gazdira vár négy apróság. Több nagyvárosba kerültek már picik Hódmezővásárhelyről: Hatvanba, Pécsre, Budapestre, de Németországba is. Eleonóra nagyon szívén viseli a tőle származó kicsik sorsát. Azt vallja, hogy a szeretet mellett fontos a minőség is, mert szeretné, ha egy ilyen törpesün legalább kilenc évig társa lehetne a gazdájának.

sk

Képek: Égető Réka, Soós Kata