Pár napja elkezdték az 1970-es évek elején átadott makói könyvtár épületének a bontását. A helyén hamarosan indul az új építése. Tavasszal teszik le a bibliotéka alapkövét, mely egy úgynevezett időkapszulát is rejt majd. A beruházás kezdéséről, valamint a Makovecz-könyvtár építésének körülményeiről, költségeiről Farkas Éva Erzsébet polgármestert itt hallja:

##audio:3510##

– Mivel az új Makovecz-könyvtár a jövőnek is létesül, így a mai fiatalokat is felkérjük arra, tegyenek ők is valamit az időkapszulába – vette át a szót Szikszai Zsuzsanna. A József Attila Könyvtár és Múzeum igazgatója kiemelte: ennek érdekében Hagyj egy nyomot a jövőnek! címmel pályázatot hirdettek meg általános és középiskolások részére. A gyerekek rajzokat, fotókat készíthetnek, illetve novellákat írhatnak, melyek megmaradnak az utókor számára.

Pontosan milyen munkákat is várnak a szervezők? – A fiatalok megörökítik magukat, érdeklődési körüket, életük jelenleg fontosnak tartott személyeit, történéseit, eseményeit, helyeit esetleg érintve, beleszőve az olvasást, a könyveket, a könyvtárat a család, iskola, város témakörben, vagyis igen széles a skála – sorolta az igazgató. Szikszai Zsuzsanna hozzátette: az elkészült alkotásokat egy adathordozóra összegyűjtve – a legjobbakat papír alapon is –, az új könyvtár alapkövébe helyezzik el azzal a céllal, hogy nyomot hagyjanak arról, hogy a könyvtár építésekor 2017-ben mi foglalkoztatta, mit tartott fontosnak a jövő generációja Makón.

A pályázatok beadási határideje február 10. A munkákat az ideiglenes helyen, vagyis a Szent János tér 19/A alatti könyvtárban adhatóak le személyesen. Emellett elektronikusan is beküldhető a következő e-mail címen: konyvtar@mako.hu. – A legötletesebb, legkifejezőbb anyagokból kiállítást rendezünk, mielőtt bekerülnének az időkapszulába, a gyerekek nem csupán a jövőnek hagyhatnak nyomot, hiszen értékes ajándékokat is nyerhetnek, ha elég ügyesek – mondta végezetül Szikszai Zsuzsanna.

Munkatársunktól. K.