A makói önkormányzat nem csupán különféle címen adható anyagi támogatásokkal segíti a rászorulókat, hanem ebben a szokatlan januári nagy hidegben tüzelővel is. A napokban összesen 78 nagycsaládhoz megy ki a város teherautója és a viszi házhoz a 2-2 köbméternyi fát. Csütörtökön dr. Hadik György települési képviselő körzetébe tartozó Hajnal utcában járt a gépkocsi és Mede Mariannék portáján borította le a meleget adó terhét.

– A legidősebb fiam, Péter most 17 esztendős, a korábbi 15 évben soha, semmit nem kaptunk a várostól, 2015 óta azonban szinte rendszeresen lepnek meg minket valamivel, hol burgonyával, most meg a fával – tudtuk meg Mede Mariannától. Az édesanya és a párja hat gyermeket nevel. A legkisebb, Emese 4 éves, öt követik a nagyok, vagyis a 7 éves Panna, a 14 éves Virág, a 15 éves Csaba, a 16 éves Levente és a már említett Péter.

A fa behordásával nem lesz gond, hiszen a nagyfiúk megcsinálják. Igaz – az édesanya elmondása szerint – a gyerekei igazi mai tinik, vagyis nem mindig segítenek, de azért a maguk módján kiveszik a részüket a házimunkából. Egy nagycsalád közössége teljesen más, mint egy kisebbé. – Nekünk ez nem szokatlan, hiszen édesapámék hatan, anyukámék pedig négyen voltak testvérek, az egész családban sok gyermek született, ahogy nálunk is – tette hozzá Mede Marianna.

– A városban összesen 78 családnak segítünk azzal, hogy fát kapnak, az én körzetemhez tartozik Honvéd egy része is, ahol a legtöbb rászoruló él, a napokban itt kilenc helyre visszük ki a tüzelőt – vette át a szót dr. Hadik György. A település képviselő szerint ez a támogatási forma is nagy segítség, hiszen sok esetben nem csak a téli tüzelő beszerzése jelent gondot, hanem a hazaszállítása is.

Munkatársunktól. K.