A kölcsönzők helyét munkások vették át hétfőn a makói József Attila Városi Könyvtár régi épületében. Ugyanis elindult az 1971-ben átadott létesítmény elbontása. – Négy ajánlattétel érkezett be az önkormányzathoz, melyből végül az Építészmester Tervező és Kivitekező Kft.-jét fogadtuk el, s őket bíztuk meg a bontással – nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester szerint a régi helyén kialakítandó új bibliotéka a jövő könyvtára lesz. – Célunk, hogy a városban új polgári értékeket felvonultató létesítményeket alakítsunk ki, s ehhez igazódik az új Makovecz-könyvtár is – tette hozzá Farkas Éva Erzsébet.

– Harminc nap áll a rendelkezésünkre, hogy végezzünk a feladattal – vette át a szót a bontást végző cég ügyvezető-igazgatója. Paragi István elmondta: ez két részből áll, s a belső munkálatokkal kezdtek. Ez annyit tesz, hogy első körben leválasztják a közműveket, kiveszik a nyílászárókat. Ezt követi a már kicsit látványosabb rész, vagyis maga a falak bontása. Ezt már gépekkel végzik, ugyanis az ablakok, elektromos hálózat leszerelését csak kézi erővel lehet megoldani. – Mivel a gépi bontás, illetve a törmelék elszállítása zajjal, porral jár, így környéken lakókat erről értesíteni fogjuk – fogalmazott Paragi István.

Mikor a régi könyvtár épületének letették az alapkövét, akkor a térség településeinek vezetői egy-egy téglát hoztak. – Ezt szeretnénk most is, így erre kérjük majd fel a polgármestereket, emellett egy úgynevezett időkapszulát is elhelyezünk – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától, a könyvtár és a múzeum igazgatójától. A kapszulában pedig üzenetet raknak a jövő számára. – Egy pályázatot írunk ki általános és középiskolások számára, akik novellával, rajzzal vagy fotóval készíthetnek egy-egy üzenetet – sorolta Szikszai Zsuzsanna.

– Makó tizenharmadik Makovecz építménye nem csupán a mának, hanem elsősorban a jövőnek szól – fejtette ki Toldi János. A települési képviselő vezeti azt a konzultációt, melyet azért indítottak el, hogy megtudják, milyen funkciókkal, programokkal szeretnének a makóiak az új épületben találkozni. Háromezer levelet küldtek ki a háztartásokba, melyből kétezernél is több érkezett vissza.

Munkatársunktól. K.