Balázs József elmondta, 2017. január elsejétől a tankerületi központok átvették négy települési önkormányzattól – Hódmezővásárhely, Mindszent, Szegvár, Nagymágocs – a működtetői feladatokat. Tartalmas, mozgalmas és eredményes hónapok vannak a hátuk mögött, az elmúlt időszak a szervezeti struktúra kialakításáról, a működtetői feladatok átvételéről, valamint az intézményi munkák fenntartói feladatairól szóltak. Ezzel az átvétellel az önkormányzatok terhei mérséklődnek, a közüzemi számlákat nem az önkormányzat fizeti, az épületek állapot – megóvásáról is egy állami apparátus gondoskodik, egységes irányelvek mentén kialakított működési struktúrát hoztak létre. Ez a közös elvrendszer az ellátás kiszámíthatóbbá válását eredményezte. Jelenleg a tankerülethez így 27 intézmény tartozik, amely összesen 25 települést érint.

A Központi Tankerület folyamatosan tartja a kapcsolatot azokkal a partnerekkel, amelyek korábban az önkormányzatokkal álltak szerződéses viszonyban. Az elmúlt hónapokban az önkormányzatok példaértékű együttműködésről tettek tanúbizonyságot, ezzel zökkenőmentessé téve a közös munkát.

A kialakított tankerületi apparátus több éves gyakorlattal rendelkezik, humán erőforrás tekintetében évek óta a köznevelés irányításában részt vevők látják el a feladatokat, ez mind szakmailag, mind működtetés tekintetében optimális ellátást jelent.

A vásárhelyi Központi Tankerület igazgatója elmondta, a szülők először általában az intézményeket keresik fel kérdéseikkel, problémáikkal, azonban például eljárásrendi értelmezések és jogszabályokban történő kiigazodás kapcsán érdeklődnek a tankerületeknél is.

Az általános iskolai beiskolázással kapcsolatban Balázs József arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a részleteket illetően az adott intézménynél lehet érdeklődni. Kiemelte, hogy a beiskolázási körzetbe tartozókat fel kell vennie az adott intézménynek.

Az egyik legfontosabb dátum a középiskolába történő jelentkezésekkel kapcsolatos, 2017. február 15-ig kell a felvételi kérelmeket beadni abban az intézményben, amelyben a gyermek aktuálisan tanul. A 6, vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba a szülők is leadhatják gyermekük kérelmét.

2016. december 9-ig kellett a középiskolai központi írásbeli felvételire jelentkezni, amelyet 2017.január 21-től bonyolítanak le. A tesztet – amely egy matematikai és egy kompetenciai felmérésből áll- a fiatalok abban az iskolában írják meg, ahová első helyen jelentkeztek. 100-100 pont érhető el. Szóbeli felvételi megtartásáról intézményenként döntenek. Ez a megmérettetés inkább egy személyes elbeszélgetésként definiálható – tette hozzá a hódmezővásárhelyi Központi Tankerület igazgatója.

2017. április 26-ig ki kell értesítenie az intézményeknek, hogy a gyermek felvételt nyert –e az általa megjelölt helyre – ez vonatkozik mind az általános, mind a középiskolákra. Olyan intézménybe érdemes jelentkezni, amelynek képzése érdekli a fiatalt, illetve megfelel a készségei szintjének is.

A felsőoktatásba való jelentkezésről Balázs József elmondta, minden információ megtalálható a www. felvi. hu oldalon, s noha február 15-ig lehet jelentkezni, február 20-ig kell hitelesíteni a lapokat, e nélkül nem érvényes a jelentkezés.

 

Ács Helga