Idén közel 800-an gyűltek össze a Fekete Sasban az újév első napján, hogy Városi Fúvószenekar esztendő indító daláradatát meghallgassák.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Hódmezővásárhely Fúvószenei Kultúrájáért Alapítvány szervezésében lezajló rendezvényt Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere nyitotta meg. A zene szerepéről beszélt a hallgatóságnak és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Városi Fúvószenekar e hangversenyével már sokadik éve, pontosan 16. alkalommal örvendezteti meg a vásárhelyi közönséget.

Katona-Forrai Dorina oboán játszik. Színes egyéniségek vannak a zenekarban, ezért is szeret részese lenni a csapatnak. Sokféle dalt játszanak, különféle szerzőktől. Ezek közül ő a lassú dalokat kedveli leginkább, hiszen úgy véli, ezekben a művekben jobban megmutatkozik a hangszerek egyénisége. Ám az idei hangversenyből mégis Afric Simone – Hafanana című jól ismert, pörgős slágerét emelte ki, mint kedvencét.

Strauss művek nélkül nincs újévi hangverseny, ezzel indult az idei is: keringő, polka és operett részlet is elhangzott. Majd a könnyűzenére tértek át Gershwin műveket hívva segítségül, mely, mint egy átvezetésként szolgált, hogy a koncertet egy igazán kiváló könnyűzenei egyveleggel tudják folytatni, melyben Beatles művek szerepeltek. Almási Attila, jelenleg Budapesten élő, ám hódmezővásárhelyi születésű harsonás, Vágó János karmester kérésére meghangszerelt egy könnyűzenei dalt a fúvószenekar számára, melyet szintén előadtak ezen az estén.

Érdekessége volt ennek az estének, hogy Atyimó Ferenc tubás – a zenekar egyik tagja, aki jelenleg a Salzburgi Mozarteum egyetem hallgatója – előadott egy szóló produkciót. A Monti csárdást hallhatta tőle a Fekete Sas közönsége, tubán előadva, melyet élőben, ezzel a hangszerrel, ilyen formában ritkán lehet hallani. Előadását kitörő vastapssal díjazta a közönség.

Kónya Krisztina Bessenyei-díjas énekművész több dalban is közreműködött az újévköszöntő hangversenyen. Az est végén Zoltán Péter Bessenyei-díjas klarinétművész segítségével, egy Dél-Amerikai egyveleggel zárták az újévi koncertet.

 

RV