Január

Makón 2016. január elsején hajnali 1 óra 31 perckor megszületett Csongrád megye első babája, Apfel Vencel Mirkó. Őt nem sokkal később követte a kistérség elsője, vagyis a maroslelei Mónus Hunor. A két apróságot és szüleiket Farkas Éva Erzsébet makói és Martonosi György maroslelei polgármester is felköszöntötte.

Január 21-én Farkas Éva Erzsébet polgármester és Makovecz Benjámin építész bejelentette, hogy úkönyvtár épül Makón, illetve megújul a létesítmény környezete, valamint bővül a Hagymatikum is. A Makovecz-örökség megőrzése, fejlesztése egyik fontos feladata az önkormányzatnak, melyhez jelentős anyagi támogatást kap a magyar kormánytól.

Február

Magyar Örökség-díjra terjesztették fel Galamb Józsefet – mondta a híres Ford T-modell makói főkonstruktőre születésének 135. évfordulójára február 3-án rendezett ünnepségen Galamb Erzsébet, a mérnök rokona. A Híres Makaiak Emlékéve kapcsán emlékeztek meg Galamb Józsefről a szülővárosában.

A makói önkormányzat 2001-ben alapította a Páger Antal-színészdíjat. Az elsőt még 2002-ben Halász Judit kapta. A 2016-os esztendőben Csuja Imre lett a díjazott. A színész február 7-én a Hagymaházban rendezett ünnepségen vehette át a Páger-gyűrűt Farkas Éva Erzsébet polgármestertől.

Március

Tizenegy esztendő elteltével újból Makó adhatott otthont az országos rendőrségi judobajnokságnak. Az Erdei János Városi Sportcsarnokban március 3-án száznál is többen léptek a tatamira, hogy eldöntsék, ki a legjobb közülük, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok cselgáncsozó a helyszínen nézte végig a küzdelmeket.

Első alkalommal rendeztek a Maros-parti városban polgári bált. A sportcsarnokban március 12-én este szervezett eseményen Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett. A bál nemes célt is szolgált, hiszen a bevételéből, illetve a résztvevők által adott adományokból a makói történelmi országzászlót kívánják újraállítani.

Április

Az országban hetvenhetedikként Makón április 5-én nyitották meg az állampénztári irodát. Az ünnepélyes eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett. A városháza földszintjén működő iroda első ügyfeleit, Popovics Krisztiánt és a nejét, valamint az akkor 2 hónapos kislányukat, Emíliát a politikus külön is köszöntötte.

Kultúr-, hely- és vallástörténeti utat, az úgynevezett Igazgyöngyök Útját kívánják Makón kialakítani – jelentette be április 26-án Farkas Éva Erzsébet polgármester. A 15 állomásból álló projekt teljes költsége 232 millió forint, melyből 220 millió támogatás.

Május

Makó életében nagyon fontos dátum 1699, hiszen az ekkor íródott pozsonyi oklevélnek köszönhetően egy teljes új korszak kezdődött a városban. A dokumentum kiadásának dátuma egyben a város napja is. Így idén is május 6-ától szerveztek egy többnapos ünnepségsorozatot, melynek részeként számos kitüntetést és elismerést adtak át azoknak, akik sokat tettek a településért.

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a városban a nemzetközi veterán autók és motorok találkozóját. Május 14-én és 15-én még olyan idős járgányokat is megcsodálhattak az érdeklődők, mint az 1900-as évek elejéről származó Ford T-modellek.

Június

Az önkormányzatnak köszönhetően a 2013. 01. 01. és 2014. 08. 31. között a városban született kisgyermekek ingyen kapják meg a bárányhimlő ellen védőoltást, amenniyben ezt a szüleik igénylik. Az erről szóló tájékoztatókat a települési képviselők június 15-ével kezdték el valamennyi érintett családhoz kivinni.

Kocsis Imre makói születésésű festő- és grafikusművészről emlékeztek meg június 25-én a József Attila Múzeumban. Kisfalusi Márta, az alkotó özvegye felajánlotta a városnak néhai férje egyik festményét, a Viktóriát.

Munkatársunktól. K.