Még a régi betyárvilágból származó hagyomány kelt újra életre Makón. Ugyanis a 2016-os esztendő utolsó napján a Csanád vezér téren gyülekeztek a helyi, illetve a környező településekről érkező ostorosok, hogy hangos pattogtatással űzzék el 2017 esetleges ártó szellemeit. – Úgy tartották az egykoriak, minél hangosabb az ostor, annál hatásosabb a szellemkergetés – mondta Varga Attila. A fiatalember barátaival jött, hogy részt vehessen ezen az érdekes eseményen.

– Ez a negyedik makói ostorcsattogtatás, melyen aktívan közreműködök – folytatta Varga Attila. A fiatalember Apátfalváról került át a Maros-parti városba, de még a községben szerette meg a hagyományok ápolását. A térre is pásztorviseletbe érkezett. Igaz, csak részben, mivel farmernadrággal egészítette ki a bő ujjú ingét, mellényét, valamint subáját.

A legfiatalabb csergető Batik Zselyke Adél volt. – A kislányom mindössze 3 és fél esztendős, de édesapjának köszönhetően megszerette az ostort, s most már neki is van, igaz, aprócska méretben – tudtuk meg az édesanyjától, Kalász Tündétől. A kis Zselyke most kezdte az ovit, az Erdei püspök utcaiba jár. A pici még csak próbálkozott, de a bátyja, a 10 éves Levente már meg is tudta szólaltatni a saját karikását.

A Szent István szobor körül jártak körbe-körbe az ostorosok, hogy elűzzék 2017 ártó szellemeit. Óvatosan és megfelelő távolságban követték egymást, hiszen némelyik ostor 7 méteres is volt, s emellett óriásit lehet vele ütni. Hiszen a betyárok és a pásztorok egykoron fegyverként is használták a karikásukat.

Munkatársunktól. K.