Július

Július 6. és 10. között a Gyarmati Dezső Sportuszodában megrendezték a 43. Arena Ifjúsági Úszó Európa-bajnokságot. 48 nemzet több száz sportolója világszínvonalú körülmények között versenyzett. Csak pozitív visszajelzés érkezett mind a Magyar Úszó Szövetség, mind a sportolók részéről.

Történelmünk legfényesebb győzelmére, a Nándorfehérvári diadalra emlékeztek július 22-én a Zrínyi Miklós Laktanyánál. Az ünnepségen beszédet mondott Cseri Tamás települési képviselő, aki kiemelte, hogy a magyar sereg olyan győzelmet aratott, melyet a mai napig is ünneplünk a déli harangszóval.

Augusztus

Augusztus 6-án, szombaton hatodik alkalommal rendezték meg a regionális szántóversenyt, mely idén új helyszínen, az SZTE Tangazdaság Kft. területén várta az érdeklődőket.

Augusztus 20-án a magyar szuverenitás születését ünnepeljük – jelentette ki a Szent István téren tartott városi ünnepségen Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus hangsúlyozta: a nemzeti szuverenitást nemcsak hadseregek, de pénzügyi hatalmak, vagy a nem jól működő Európai Unió tevékenysége veszélyeztetheti. Ez utóbbira nem az unióból való kilépés jelenthet megoldást, azonban látni kell, hogy ha Brüsszel a tagországok szuverenitása ellen lép fel, nagyobb határsértő, mint a kontinensre beözönlő migránsok.

Szeptember

A Szent István Templom alapkőletételének 80. évfordulóját ünnepelték szeptember 10-én. Az ünnepség zsolozsmával és istentisztelettel kezdődött, majd jótékonysági koncerttel zárult.

Gróf Széchenyi István 225. születésnapjának megünneplésére vártak mindenkit a Németh László Városi Könyvtárba szeptember 21-én. A történelem iránt érdeklődő ifjúság, valamint a felnőtt közönség előadáson vehetett részt és egy kiállítást is rendeztek ehhez kapcsolódóan.

Október

Hódmezővásárhely és Makó térségében a választópolgárok több mint 50 százaléka voksolt az október 2-i népszavazáson. A nem szavazatok aránya 98%, ami azt jelenti, hogy az itt élők egyértelműen arra utasítottak: védjem meg az ország függetlenségét – jelentette ki Lázár János október 3-án, a Rádió 7-nek adott exkluzív interjújában.

Október 12-én, szerdán hivatalosan is átadták Vásárhely és a megye első fedett műfüves pályáját. A szalagátvágáson részt vett Almási István polgármester és Nógrádi Tibor, az MLSZ megyei igazgatója. A hivatalos rendezvényt követően közel 500 vásárhelyi ovis vette rögtön birtokba az új játékteret.

Óriási embertömeg vett részt idén az 1956-os forradalom- és szabadságharc 60. évfordulóján, a rendhagyó hódmezővásárhelyi megemlékezésen. A Nagy Imre sétányhoz a Tóalj utcán fáklyákkal a kézben vonult végig a több száz, ezer fő.

November

Idén is megtartotta a Márton-napi vigasságot a Hódmezővásárhelyi Rotary Club. A Fekete Sasban november 13-án, este összegyűltek mindazok, akik segíteni szeretnék a tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalokat.

November 30-án elhelyezték a 47-es főút északi elkerülőjének alapkövét. A majd 13 kilométeres szakasz különlegessége egy körhíd lesz. A beruházás 2018-ban fejeződhet be.

175 többszörös véradót köszöntöttek november 30-án. A kitüntettek között akadt olyan, aki 140-szer nyújtotta egy embertársa megsegítéséért a karját, de a jelenlévők mindegyike legalább 40-szer adott már vért életében.

December

Formabontó látványvilág és drámai dallamok tették emlékezetessé mindazok estéjét, akik december 10-én ellátogattak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba Szentpéteri Csilla és zenekara koncertjére.

A magyar határ közelében fekvő, kárpátaljai Mezővári új óvodájának alapkövét helyezték el december 19-én. Hódmezővásárhely anyagi támogatásának köszönhetően 2017 szeptemberében nyílhat meg az intézmény.

2017-ben az egyik célkitűzés a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági felsőoktatási képzés rendbetétele, illetve az egész agrárképzés átszervezése – fejtette ki Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő a Rádió 7 december 28-i Napraforgó műsorában.

Megyeri József, ÉR.