Finom ételek és italok mellett értékelték a 2016-os esztendőt péntek este a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai. Az egyesület 2003-ban alakult, s elsősorban azzal a céllal, hogy a község, illetve szűkebb környékének a hagyományait megőrizzék, felelevenítsék és megismertessék a mai generációkkal.

– Számos programot szerveztünk ebben a tizenhárom esztendőben, az egyik leglátványosabb és a legtöbb érdeklődőt vonzó eseményünk az évről évre más és más formában visszatérő kukoricaútvesztő – nyilatkozta Endrész Erzsébet. A kör elnöke kiemelte: ugyancsak kezd már ismertté válni a téltemetésük, az úgynevezett zombori tűzugrás vagy a Luca-napi vigadalom.

A hagyományok ápolása azt is jelenti, hogy életben tartják a nagy- és dédmamák által is rendszeresen készített ételek receptjeit. – Nagyon sokféle ételt sütöttünk, főztünk már a kör asszonyaival, ezek közül az egyik kedvencem a béles – árulta el Jankó Istvánné. Milyen is az igazi béles? Erzsike néni szerint egy tepsi süteményhez kell 30 deka liszt, 12 deka zsír, 1 zacskó sütőpor, 1 kis kupa tejföl és 1 darab tojás, tölteléknek pedig 75 deka túró. – Az elkészített tésztát kétfelé veszem, az egyik kerül a tepsi aljára, erre jön a túró, majd a maradék tésztával lefedem és mehet is a sütőbe – tudtuk meg Erzsike nénitől.

Balázs Zoltán az egyik alapítója a honismereti körnek. – Nem csak a régi szokásokat hozzuk vissza, hanem megpróbáljuk egy kicsit felrázni a falu lakóit is, hogy minél többen vegyenek részt a különféle rendezvényeinken – mondta a kör tagja, aki egyben kiszombori önkormányzati képviselő is. Egykoron miért is vállalta el, hogy belépjen ebbe az egyesületbe, azt Balázs Zoltántól itt hallja:

##audio:3480##

Munkatársunktól. K.