Carrie Fisher 1956. október 21-én született Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. Édesanyja nagy sztárnak számított az ötvenes években, ő játszotta többek között az Ének az esőben című legendás musical női főszerepét.

Fisher első filmszerepét a Sampon című 1975-ös filmben kapta Warren Beatty és Goldie Hawn oldalán. Két évvel később a Csillagok háborúja meghozta neki a világhírt, a csökönyös Leia hercegnő szerepét később még háromszor játszotta el: A Birodalom visszavág-ban, A Jedi visszatér-ben, és a tavaly bemutatott Az ébredő Erő-ben. A jövő decemberben a mozikba kerülő nyolcadik Star Wars-filmben is szerepelni fog.

Fisher feltűnt a Blues Brothers-ben, Tom Hanks partnere volt a Magas barna férfi felemás cipőben című 1985-ös vígjátékban, Woody Allen rendezte a Hannah és nővérei-ben, illetve fontos szerepet játszott a Harry és Sally című romantikus komédiában.

Fisher három memoárt és négy regényt írt, az utóbbiak közül az önéletrajzi ihletésű Képeslapok a szakadékból címűből 1990-ben film is készült Mike Nichols rendezésében. A Fisherre emlékeztető főhősnőt Meryl Streep játszotta (alakításáért Oscar-díjra jelölték), a híres színésznő édesanyját pedig Shirley MacLaine, aki Debbie Reynoldshoz hasonlóan az ötvenes-hatvanas években sok hollywoodi musicalben szerepelt.

Carrie Fisher pénteken kapott szívinfarktust egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen, és a fedélzeten újra kellett éleszteni. Fisher épp egy könyvbemutató turnéról érkezett haza, melyen november 22-én megjelent, a The Princess Diaries című memoárját népszerűsítette. Az utasok között volt egy orvos, aki szakszerűen le tudta vezényelni az újraélesztést. A vészhelyzet 15 perccel leszállás előtt történt.

Landolás után a hatvanéves Fishert mentővel egy közeli kórházba szállították, vasárnapra úgy tűnt, stabilizálódott az állapota.

A Star Wars-saga szempontjából nagy kérdés, mi lesz Leia karakterével. Fisher ugyanis a Csillagok háborúja még készülő, 2017-ben megjelenő VIII. részében is szerepel, azt egyelőre nem tudni, hogy leforgatták-e a vele játszódó jeleneteket.

Forrás: origo.hu, index.hu