Elöljáróban szögezzük le a tényeket. A főiskolai kar kollégiumánál található buszmegálló melletti fán valaki mintegy 3 méteres magasságban elhelyezett egy biciklit. Valljuk be, azért ez nem szokványos cselekmény. Anélkül, hogy a meglepetésre bőségesen okot adó tett mozgatórugóit különösebben boncolgatnánk, tegyünk néhány kézenfekvő megállapítást.

A kétkerekű biztonságos helyen van. Megfújni csak akkor nem kockázatos, ha valaki egy akrobata ügyességével rendelkezik, netán úgy mászkál, hogy pont van nála egy létra. Esetleg fűrész, mert karácsonyi szabadságon lévő favágó. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a jópofa kerékpárt vicces kedvű honfitársaink varázsolták a fára, melynek célja a tulajdonossal történő kibabrálás volt. Kisebb eshetősége annak van, hogy egy újító kitalálta a magaslati biciklisportot – de erre egy valamirevaló angol fogadóiroda elképesztő odds-ot villantana.

Maradjunk inkább annyiban, hogy az ominózus közlekedési eszköz jelenlegi helyzete némi derültségre ad lehetőséget, ami a mai világban legalább olyan szükségszerű, mint az ünnepi hangulat holnap este.

Herczeg Sándor