Pitti Katalin operaénekes Szentesen született, és ezen a településen, a Szent Anna-templom karzatán énekelt először. Tehetségére korán felfigyeltek. Számos szerepben tündökölt már, akár Verdi Otellojában, Desdemonaként, vagy Erkel Bánk Bánjában Melindaként.

Most, az opera nagyköveteként járja az országot és igyekszik mindenhová elvinni a zene szeretetét. Ezúttal a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolásoknak tartott egy rendhagyó órát. Reggel a felső tagozatosok ismerhették meg a zenei történelem egy részét a Református Ótemplomban, majd 10 órától az iskolában, kétszáz alsó tagozatos gyerkőcnek mesélt élményszerűen a művésznő.

A beszéd és az éneklés kapcsolatáról mesélt és az élet dolgairól, melyek hozzátartoznak a művészi munkájához. Ennek szépségéről, érdekességéről, fontosságáról tartotta előadását, a gyermekek pedig nagy érdeklődéssel figyelték a művésznőt, aki roppant élményszerűen beszélt a zeneszerzőkről és az általuk képviselt műfajról. Előadásában elhangzottakat olykor egy videó lejátszásával nyomatékosította, melyben ő énekelt el az adott szerzőtől egy művet.

„210 iskolában jártam már. Csodálatosak a gyerekek és végtelen örömmel csinálom ezt a missziót. Ma Kodály-országában odavisszük mindenhová a komolyzenét, az opera műfajának szeretet lehetőségét. Aki ismeri, abban mélyíteni szeretném ezt a szeretetet, aki még nem, azzal az a célom, hogy megfertőzzem” – mondta el Pitti Katalin.

 

RV