A nyolcadik, vagy éppen kilencedik osztályos gyerekek természetesen határozott céllal érkeztek a program első állomásának tekinthető tanévnyitó ünnepségre: megszeretnének tanulni motorozni. Ebben nyújt nekik segítséget az Országos Rendőr-főkapitányság – Balesetmegelőzési Bizottsága szakmai és anyagi támogatással. Ez magában foglalja a KRESZ és elsősegély tanfolyam díját, a járműkezelési tanfolyamot, a forgalomban való vezetési órákat, és az ezekhez kapcsolódó vizsgák költségét.

Fontos szempont volt a gyerekek kiválasztásánál – a legalapvetőbb dolog – hogy tudjon kerékpározni. Figyelembe vették még a tanulmányi eredményt is, hogy jó tanuló legyen az adott fiatal, ezáltal méltó legyen az ingyenes tanfolyamra. Megyénkből ötven főnek nyílik lehetősége, ezen keretek között segédmotor kerékpárra való jogosítvány megszerzésére. Elektronikus úton zajlik majd a KRESZ vizsgáig való eljutás.

Vad Róbert rendőrőrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára a következőképpen foglalta össze a program célját: „Nekünk kiemelt feladatunk, hogy a közlekedők minden rétegét megszólítsuk, és őket igyekszünk a saját nyelvükön elérni. Természetes az, hogy speciális eszközökkel tudjuk ezt a korosztályt biztonságos közlekedésre nevelni, és úgy gondoljuk, ha a programban részvevő vásárhelyi vagy környékbeli gyermek, a megszerzett vezetői engedélyével helyesen tud közlekedni, akkor már tettünk egy biztonságos közlekedési morál kialakulásáért.”

Várhatóan az idei tanév végén már mindenki a kezében tarthatja segédmotor kerékpár vezetői engedélyét.

 

RV