Immár 16. éve tanítja be az NLG-seknek a báli táncot Fogarassy Judit balettmester, aki idén nem kevesebb, mint 44 párra tervezte meg 3 tánc koreográfiáját.
„A próbák már szeptember elején elkezdődtek, heti egy alkalommal, az utolsó 3 héten azonban már 3-4 alkalommal dolgozunk tovább. Zenei ötleteim elsősorban nekem voltak, ehhez választottuk ki közösen a táncokat. Mindig az adott zenére álmodom meg a koreográfiát, nagyon nagy öröm számomra, amikor a fantáziám megvalósul. Természetesen a próbák során változtatok az eredeti koncepción, egy igen izgalmas folyamat, amíg eljutunk a végkifejlethez” – osztotta meg velünk a balettmester.
Idén több újdonsággal is szolgál a tánc-koncepció. A hagyományos tánc típus megnevezések helyett fantázianeveket
használtak, amelyek kifejezik a végzős osztályokat. Ezen kívül lesz külön osztálytánc is. „A bécsi keringőt, amely a vad rózsa fantázianevet viseli, együtt táncolja a két osztály.  Az NLGrease-t a 12.A. osztály mutatja be, míg a szambát a 12.B.osztály adja elő. Ezt követően egy közös fel-illetve kivonulással adunk keretet a fellépéseknek, s közösen köszönnek el a diákok a bál vendégeitől. Egyéb meglepetések is várnak majd a jelenlévőkre, úgy hiszem, megható élményben lesz része mindenkinek” – mondta Surányi Csilla, a 12.A. osztály osztályfőnöke.
A táncpróbán is egyértelműen kirajzolódott a diákok lelkesedése, törekvése a tökéletes tánclépések elérése érdekében. „Nagyon várják, örömmel jönnek a próbákra, készülnek rá, a gimnáziumban a szünetekben is gyakorolni szoktak. Teljes átéléssel és odaadással igyekeznek megmutatni a táncuk üzenetét” – mesélte Surányi Csilla.
Rakonczai Kitti és Rózsa Dániel egy párt alkotnak, már ami a táncot illeti. „Először a bécsi keringőt tanultuk meg, egészen gördülékenyen ment. A próbák alatt összeszokott a két osztály – mesélte a 12.A. osztályos végzős lány. Dániel az osztály összeszokását emelte ki, mint a táncpróbák egyik pozitívumát, amely örömmel tölti el.
A szalagavatós lányok báli készülődésének középpontjában természetesen a ruha áll. „Azok a lányok, akiknek nem volt meg a ruhájuk még nyáron, nagyon pánikoltak. Nekem fehér ruhám lesz, kicsit köves, és pántnélküli, noha kezdetben nem szerettem volna pántnélkülit” – mesélte Kitti, aki már előrelátóan próbafrizurát is csináltatott, a haja laza kontyban lesz feltűzve a szalagavató bálon.
Továbbtanulás tekintetében Kitti az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre fog jelentkezni, jogász szakra, illetve a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára adja be jelentkezését. Dániel szintén Budapestre fog felvételizni, ő a Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakán képzeli el jövőjét.
A Németh László Gimnázium 2017. január 21-én tartja diákbálját a Fekete Sas báltermében.

Ács Helga