A karácsony előtti utolsó pár napban összesűrűsödtek a programok a Szőnyiben. Pénteken a Jézuska egy olyan sportolót küldött az iskolába, aki példakép lehet a kicsik számára. Risztov Éva Hódmezővásárhelyen született, és az unokaöccse ebbe az iskolába jár. Ez is közrejátszott, hogy meglátogatta a gyerekeket, és előadást tartott a számukra.

Gilicze Judit az intézmény vezetője elárulta, hogy amikor Éva négy évvel ezelőtt olimpiai aranyat szerzett 10 km-es nyíltvízi úszásban, nem gondolta, hogy egyszer együtt fognak kávézni az iskola falain belül. A gyerekeknek is óriási erőt ad az a tény, hogy van egy ember, aki 20 évesen a visszavonulása után felállt, és a padlóról újraépítette a karrierjét.

A gyerekek hatalmas lelkesedéssel várták az aranyérmes úszónőt, kitörő taps és ujjongás fogadta, amikor belépett a terembe. Az előadása elején mesélt magáról, a sportolói pályájáról, majd a gyerekek kérdésekkel bombázták, amelyekre készséggel válaszolt.

„Több motivációs előadást is szoktam tartani, cégeknek, felnőtteknek, és gyerekeknek is. Ezek az előadások természetesen mind a sportban elért sikereimből, és az ott szerzett akaratból, kitartásból táplálkozik. A gyerekeknél az ő nyelvükön kell fogalmaznom és igyekszek arról beszélni, amire ők kíváncsiak. Ilyenkor nagyon sok megkeresést kapok szülőktől és gyerekektől egyaránt, hogy szeretnének ők is úszók lenni.” – osztotta meg velünk tapasztalatait Risztov Éva.

Éva egyébként már készül a karácsonyra, mivel most lett keresztanya, így ez az ünnep még különlegesebb a számára. Sütni – főzni nem szokott – ezt az édesanyjára bízza – de minden másból szívesen ki veszi a részét.

sk