Hatalmas tálcákon sorakoztak a sima, fokhagymás, sajtos és tejfölös lángosok péntek este a maroslelei könyvtár előtti kis téren. Ugyanis a község adventi záróprogramján a Mozgáskorlátozottak Egyesületének helyi csoportja készült ezzel a finomsággal. A településen már régi szokás, hogy minden eseménynek más és más a házigazdája, s a mostanin ezt a szerepet az egyesület tagjai vállalták magukra.

– Tizenketten fogtunk hozzá már péntek délelőtt tizenegy órakor, hogy kezdésre készen legyünk a lángosokkal – tudtuk meg Megyeri Jánosné csoportvezetőtől. Margit néni elárulta: négy asszony sütötte, kettő dagasztotta, kettő szaggatta, a többiekben pedig kenték a lángosokat. A nyolc hatalmas láda lett tele ezzel a finomsággal. Megérte a rengeteg munkát, hiszen villámgyorsan el is fogyott az egész, s mindenki csak dicsérni tudta a szorgos kezű asszonyokat.

A község adventi koszorúján az utolsó gyertyát Martonosi György gyújtotta meg. A polgármester elmondta: az egész család a szentestét már hagyományosan náluk tölti, az udvaron lévő kemencében pedig ő süti meg a vacsorát. – Négy tepsi fér el benne egyszerre, az egyikbe hurka-kolbász, a másikba kacsa, a harmadik vadnyúl, a negyedikbe pedig sertéshús kerül – avatott be a részletekbe a községvezető szakács.

A nagy hidegre való tekintettel, illetve a finom lángos leöblítésére itókákkal is készültek a lelei asszonyok. A kicsiknek, illetve a sofőröknek forró teát, másoknak pedig fehér és vörös forralt bort kínálgattak. Az édesség sem hiányzott, ugyanis két szakajtónyi szaloncukr is előkerült a rendezvényen.

Munkatársunktól. K.