A magyar rendőrség 2004-ben csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti szervek hálózatához, a TISPOL-hoz. A tagságból adódóan hazánk az európai szintű közúti ellenőrzések aktív résztvevője. A TISPOL (European Traffic Police Network) az Európai Bizottság kezdeményezésére 1996-ban jött létre, mely legreprezentatívabb, a járművel közlekedők széles rétegét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez. Ezek a kampányok Európa területének jelentős részére kiterjednek.  Ezek az ellenőrzések alapvetően azon járművezetői magatartások ellen irányulnak, melyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain.

A TISPOL által szervezett nemzetközi ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei – előre tervezetten – egy időben, s azonos céllal hajtják végre. A most következő hétvégén az ittas vezetőkre fognak célzottan, koncentráltan figyelni a rend őrei, de ez nem jelenti azt, hogy csak ezt ellenőrzik. A kiemeltsége a témának abban fog megnyilvánulni – tájékoztatott dr. Neparáczki László rendőr alezredest, a Makói Közlekedésrendészeti Osztály vezetője –, hogy egy útszakaszon többször is fogják ellenőrizni a gépjárművezetőket.

A Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság is összevonja az erőit, és bizonyos helyekre kitelepülnek, hogy ellenőrzéseket hajtsanak végre. Ugyanebben az időben az ország, illetve az Európai Unió minden pontján is lesznek ugyanezen elvek mentén megvalósuló ellenőrzések.

ÉR.