11:20: Vége a testületi ülésnek.

11:17: Dr. Gubacsi Enikő mindenkit ivitál a december 18-i adventi gyertyagyújtásra és Hírmondó Karácsonyra, ahol a Kisbíró Kft. által értékes nyeremények találnak gazdára.

11:14: Napirend után Pongrácz Tamás kérdése: az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban csak a nyertes pályázók kapnak értesítést? Akik nem nyernek, azoknak is kellene küldeni levelet, már csak udvariasságból is.

11:05: Elfogadták Algyő Nagyközség Képviselő-testület 2017. évi I. félévi munkatervét és az Algyői Faluház és Könyvtár alapító okiratának módosítását.

10:56: A testület döntött: a Napfénymédia és Marketing Nonprofit Kft. adja ki január 15-től egy éven keresztül az Algyői Hírmondót.

10:52: Vizsgálatot kell elrendelni az ügyben – javasolta Herczeg József.

Pongrácz Tamás még egyszer köszönetet mondott a Kisbíró Kft-nek. Véleménye szerint az újságban több újítást bevezettek, amiket a jövőben folytatni kell.

10:47: Herczeg József részletesebb tájékoztatást kér. Véleménye szerint Molnár Áronnak tudni kell, az indokláson felül mi történt a háttérben.

– Mindenről tudok, de attól kellene megkérdezni, aki felbontotta a szerződést. A hivatalos indokláson kívül a cég vezetőjének véleményének elmondására nem vagyok felhatalmazva – reagált Molnár Áron.

10:35: Az Algyői Hírmondót kiadó Kisbíró Kft. vezetője január 15-vel felmondta a szerződést az algyői önkormányzattal, ugyanis nem találta megfelelőnek az újságírók számára a munkakörülményeket.

Molnár Áron: azért, hogy a Hírmondó megjelenése folyamatos legyen, az önkormányzat megkereste azokat a cégeket, akik korábban elvállalták volna a kiadást.

Pongrácz Tamás megköszönte a Kisbíró Kft-nek az eddigi munkáját. A képviselő szerint azonban nem derül ki egyértelműen, hogy miért mondta fel a szerződést.

Molnár Áron: a képviselő erről kérdezze meg a cég vezetőjét.

Pongrácz Tamás: ez olyan jelentőségű ügy lehet, amire joggal lehetnek kiváncsiak a képviselők, akik eddig nem kaptak arról tájékoztatást, hogy az együttműködés nem volt megfelelő.

Molnár Áron: a jó kapcsolat továbbra is fennmarad. A polgármester továbbra is tartja, hogy a képviselők kérdezzék a Kft. vezetőjét.

10:34: A grémium döntött: kiírják a népszavazást és elfogadják a voksolás költségeit.

10:30: Dr. Gonda János továbbra is sérelmezi, hogy Boldizsár Attila nem szólalhat fel. Herczeg József szerint szavazni kell arról, hogy a lakos szót kapjon-e.

10:27: Pongrácz Tamás: Molnár Áron azt mondta, megpróbálják itt tartani a céget a népszavazás eredményéig. Ha nem a polgármester, akkor ki tárgyal a vállalattal?

Molnár Áron: az önkormányzatnak nincs, csak az államnak van kapcsolata a céggel. Emiatt kérdéses a népszavazás után, hogy a nagyközség hogyan tudja befolyásolni a cég helyszínét.

10:23: Dr. Gubacsi Enikő alpolgármester szerint a népszavazás kiírásáról kell dönteni, nem érzelmi alapon vitatkozni.

Herczeg József: mivel nincs a képviselőknél az anyag, ezért a döntést halasszák el és egy későbbi rendkívüli ülésen tárgyaljanak erről.

10:20: Dr. Roczkó András kikéri magának, hogy a képviselőknek többszöri kérésre sem adták át a jegyzőkönyvet. – Ez a hivatal részéről a tiszteletlenség hiányát jelzi, felénk és az algyőiek felé is, ugyanis a bennünket a helyi lakosok választották meg – háborodott fel a képviselő.

10:11: Molnár Áron: ha továbbra sem arról vitatkoznak, ami a határozathoz tartozik, akkor beszünteti az ülést.

10:09: Gonda János: Boldizsár Attila miért nem kap szót a népszavazással kapcsolatban?

Dr. Varga Ildikó jegyző: Boldizsár Attila napirend előtt már felszólalt, a testületi ülésen a képviselők tárgyalnak.

Herczeg József képviselő: volt már rá példa, hogy egy lakos hozzászólt az üléshez.

Molnár Áron: most dönteni kell, ami nem Boldizsár Attila feladata.

Dr. Gonda János és Herczeg József: bárki elmondhatja a testületi ülésen a véleményét. Ha Molnár Áron nem ad Boldizsár Attilának szót, akkor ne mondja, hogy a lakosságot képviseli.

10:06: Gonda János, a Jogi, Ügyrendi és Humán Bizottság elnöke: a képviselők kapják meg a november 30-i közmeghallgatás jegyzőkönyvét.

Molnár Áron: nyilvános a jegyzőkönyv, a képviselők bármikor hozzájuthatnak.

10:01: Dr. Roczkó András: ismét bebizonyosodott, hogy a görög üzem vezetői nem tekintik partnernek a grémiumot, ugyanis a testület sokadik meghívására sem jelentek meg az ülésen.

A képviselő arra kéri a Kft.-t, hogy a jövőben jöjjenek tárgyalni a településre.

09:40: A bizottságok javaslatai: a cég hivatalosan nyilatkozzon, hogy a népszavazás kiírása miatt mást települést keres-e Algyő helyett. A vállalat ugyanis korábban kijelentette: ha a nagyközségben megtartják a voksolást, akkor nem létesít itt üzemet. Mivel azonban a cég képviselői ezt egy lakossági fórumon mondták, nem számít hivatalosnak.

Molnár Áron polgármester: nincsenek erről új információk. Ha lenne, arról a képviselők is tudnának.

Pongrácz Tamás képviselő hangulatkeltésnek tartja, hogy a polgármester korábban azt mondta, 5 millió forintba kerül a népszavazás. Most kiderült, hogy ez a szám 2,7 millió.

Molnár Áron: azt mindenki tudta, hogy milliós nagyságrendről van szó. – Örüljünk, hogy az 5 millió helyett 2,7 milliót kell elkölteni az algyői adófizetők pénzéből a népszavazásra, melynek értelméről lehet vitatkozni – tette hozzá.

09:34: Mivel összegyűlt a szükséges aláírásmennyiség Algyőn, ezért a testületnek kötelező elrendelnie a népszavazás kiírását a nagyközségbe települő görög üzem helyszínével kapcsolatban. A döntés azért szükséges, mert a 976 érvényes szavazat meghaladja a település választópolgárainak 20 százalékát.  Az eddigi költségvetési tervezet szerint a voksolás 2,7 millió forintba kerül majd Algyőnek.

09:12: 2017 január elsejétől lép életbe az új nemzeti köznevelési törvény. Ennek értelmében az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola is az államhoz kerül.

09:09: Napirend előtt Boldizsár Attila szólalt fel. A helyi lakos aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy népszavazást tartsanak a görög, vegyipari alapanyagokat gyártó üzemmel kapcsolatban. Azt kéri, hogy amikor a népszavazás lesz, magánszemélyek is felügyelhessenek a szavazókörökben. Urnabontás után is.

09:06: Megkezdődött az ülés. A grémium határozatképes, Torma Tiborné képviselő nincs jelen.

Napirend:

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola állami működtetésbe vétele

Helyi népszavazás elrendelése

Az Algyői Hírmondó kiadása és szerkesztése 2017. évben

Tájékoztatás a KEOP-3.2.1 pályázat előkészítésének előrehaladásáról, döntés a pályázat beadásához szükséges önkormányzati határozat meghozataláról

Algyő közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése

Algyő Nagyközség Önkormányzat 2017. évi átmeneti gazdálkodásának szóló rendelet megalkotása

Algyő Nagyközség Képviselő-testület 2017. évi I. félévi munkaterve

Az Algyői Faluház és Könyvtár alapító okiratának módosítása

Algyői Természetvédő Egyesület kérelme a horgásztanya ingyenes használata iránt

Jelentés a Képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról

Tájékoztatás az előző ülés óta történt fontosabb eseményekről

Egyebek