Ötödik éve, hogy akik valamilyen formában segítik a rászorulókat, meginvitálják karácsony közeledtével, egy műsorral egybekötött gyertyagyújtásra és vendégségre, a vásárhelyi hajléktalan szállóra. Arra törekszenek, hogy a lehető legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek. A szállónak nem kell étkeztetést biztosítani, hiszen a város segítségével minden nap kapnak meleg ételt, és pályázatból reggeliztetni is tudják őket. Emellett több civil kezdeményezésnek köszönhetően is igyekeznek segíteni a rászorulókon. Egy baráti társaság például minden évben karácsony előtt összejön és közösen főznek, majd az elkészített ételt elviszik a hajléktana szállóra és szétosztják. Emellett Maczelka Tibor felajánlásának köszönhetően már sokadik éve egy közös disznóvágásra invitálják az ellátottakat.

Az adventi harmadik gyertyagyújtáson Kiss-Rigó László megyés püspök ünnepi köszöntőjében az ünnepre kívánt minden jót, és kellemes karácsonyt a jelenlévőknek: „Akik saját hibájukon kívül nem tudnak semmit tenni, hogy igazán kellemes legyen, azoknak lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk segíteni. De ne csak kellemes, hanem boldog, kegyelmekben gazdag is legyen ez az ünnep. Szívünkben, lelkünkben érezzünk valamint abból a békéből, Isten szeretetéből, amit más ember, körülmények nem adhatnak. Ez tegye igazán boldoggá a karácsonyt és bennünket jobb emberekké, azzal a tudattal, hogy testvérünk született, akihez meg kell próbálni méltó módon élnünk.”

„Minden családban van ünnep. Nekünk az ellátás kapcsán az a célunk, hogy családias, szeretetteljes légkört alakítsunk ki. Van egy olyan hely a világban, ahol mindig szeretettel várnak bennünket és ahova mi is szeretettel megyünk. Ezt a légkört szeretnénk biztosítani azoknak az embereknek, akiknek ezt megtapasztalni nincs máshol lehetőségük” – mondta el Ritz Judit, A Szeged-Csanádi Egyházmegye szociális főigazgatója.

A szeretetteljes és a meghitt hangulatot a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjainak műsora még inkább elősegítette. A versek és dalok hallatán a lakók szemébe is könny szökött.

 

RV