Fekete Balázs 1981 óta dolgozik a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél és jogelődjeinél. A cég mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a legújabb tudományos eredményeket, ismereteket megszerezze. Az elmúlt két-három évtizedben többen vettek már részt tanulmányutakon, hogy ismereteket szerezzenek, és azt átgondolva, hasznosítsák üzemükben.

1989-ben járt először tanulmányúton Hollandiában, és azóta is számtalan helyre utazott, hogy tudását gyarapítsa. Amerikai tanulmányúton elsőként 1995-ben, most pedig ötödik alkalommal járt. A látogatásoknak köszönhetően egy folyamatot tudott megfigyelni, melyeket a hazai viszonyokra próbálták adaptálni a gyakorlati, szakmai munkában.

Amerikában 130 éve tenyésztik a Holstein Fríz marhát, Magyarországon pedig 1970-ben kezdték meg a magyar tarka fajta Holsteinnel való keresztezését, tehát hatalmas nagy előnnyel van országunkkal szemben az USA. Több amerikai szaktanácsadó révén, sok mindent, gyorsan sikerült átvenni és meghonosítani országunkban. A tejtermelő ágazatnál hamar megmutatkozott ez a fejlődés, hiszen néhány hazai üzem termelési színvonalban, már most felveszi a versenyt az amerikai vállalkozásokkal.

„Amit Amerika 130 év alatt épített fel, azt mi 40 év alatt átvettük és adaptáltuk. Például nem volt divat annak idején a kötetlen tehenészet, amikor az állatok szabadon lehetnek. De a pihenőbokszos rendszer, a tömegtakarmányozás, és a fejőházak létrehozása is ebben az időszaban valósult meg. Utóbbinál pedig már a legújabb és legfejlettebb változatát tudtuk adaptálni, a halszálkástól, a paralelen át, most már a karusszel fejőházak létrehozásával, melyek a legmodernebb elektronikai rendszerrel rendelkeznek” – mondta el a műsorban Fekete Balázs állattenyésztési igazgató.

 

RV