Tuza László és Kecskeméti Sándor életútja 1967-ben keresztezte egymást először. A két fiatalember az Iparművészeti Főiskolán egy osztályba került, majd a tanulmányaik során egy kollégiumi szobában laktak. Akkor még talán senki nem gondolta, hogy rövid idő alatt nem csak szakmai, hanem baráti lesz a kapcsolatuk.

Kecskeméti Sándor, Fotó: mutermek.com

– Egy végtelenül intelligens embert ismertem meg a személyében, aki véleményem szerint a világ legjobb művészettörténésze lehetett volna. Következetes volt, hihetetlen olvasottsággal és előadó készséggel bírt, akár a régi gimnáziumi tanáraim – emlékezett Kecskeméti Sándor. A budapesti szobrász szerint Tuza a porcelán területén kiváló művésznek számított.

A barátság később sem szakadt meg, mindig számíthattak egymásra. Utoljára októberben találkoztak, amikor Kecskeméti Sándor Hódmezővásárhelyre látogatott. – Tuzával akkor körüljártuk a várost, hogy bemutassa az összes köztéri munkáját. Egy komplett életpálya rajzolódott ki előttem. Váratlanul ért a halálhíre, amit fájó szívvel vettem tudomásul – mondta a Munkácsy-díjas szobrász.

Tuza László

Tuza László 1972 óta élt Vásárhelyen. Számos kiállításon aratott sikert, a hazaiak mellett külföldi tárlatok voltak munkáinak bemutató helyei. Európa szinte minden múzeumát végigjárta. A szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközép Iskolába tanított húsz évig, számos tanítványa sikeres művész lett.

Megyeri József