6 év, 7 milliárd

– A lakosság 95 százaléka már rákötött a szennyvízcsatorna-rendszerre – kezdte a hétfői közmeghallgatást a Művelődési Házban Szél István. A polgármester szerint örömteli, hogy idén lezárták a település minden eddiginél nagyobb beruházását, a csatornázást, ami 1,5 milliárd forintba került. – Nagyobb elégedetlenség nélkül lezajlottak a munkálatok, a térség egyik legsikeresebb projektjét bonyolították le Székkutason – tette hozzá.

2010 óta 7,3 milliárd forint fejlesztési forrás került a községbe. A politikus reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő években ez még több százmillió forinttal kiegészül.

Mi lesz jövőre?

Az önkormányzat hat pályázatot nyújtott be, ezek projektjei jövőre megkezdődhetnek. A legfontosabb az Egészségház felújítása, mely 120 millió forintból valósul meg. Megközelítőleg 90 millió forintot a belső, 30 millió forintot a külső munkálatokra fordítanak. A beruházás közel fél évet vesz igénybe, ez idő alatt az orvosi és a fogorvosi rendelést egy önkormányzati ingatlanba helyezik át.

Ezzel párhuzamosan megkezdődik a belterületi vízelvezetés második üteme. A község vezetése a turizmus és a falumúzeum fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet majd, valamint energetikai korszerűsítésen esik át a polgármesteri hivatal is.

58 millió forintból piacot alakítanak ki a polgármesteri hivatallal szemben, a 47-es főút túloldalán. Itt két-három butikot alakítanak ki és rendezik a közteret is.

Támogatások fiataloknak, családoknak

A Bursa Hungarica ösztöndíj pályázat keretében 8 felsőoktatásban tanuló diákot támogat Székkutas. Ők 10 hónapon keresztül 10-10 ezer forintot kapnak.

A község is részesült a Belügyminisztériumtól tűzifatámogatásban. A település összesen 109 erdei köbméter fát kapott, ami a korábbi évekhez képest magasabb szám. Karácsony előtt a rászorulóknak csomagot is adományoznak, összesen kétszázan kapnak ilyet.

Megújul a Mágocsi út

A közmeghallgatáson Komlósi István helyi lakos azt kérdezte, a Szélmalom utcában mikor lesz megfelelő a vízelvezetés. Szél István válasza: jövőre útfejlesztési programot valósít meg a kormány. Ennek keretében az Erkel Ferenc utca egy része is megújul, ami megoldást jelenthet.

A Mágocsi utat is rekonstruálják a község belterületén. A két állami út felújítása mintegy 400 millió forintba kerül.

Megyeri József