Vidám kacagás töltötte be szombaton délután az újvárosi római katolikus plébániát. Ugyanis itt tartotta Mikulás-ünnepségét a Makói Nagycsaládosok Egyesülete. A 3, 4 vagy többgyermekes családok közösen szervezték ezt a programot. Ebben nagyon jók, hiszen a 2004-es megalakulásuk óta nagyon sok rendezvényen vannak már túl. Szombaton az öreg fehér szakállú megérkezése előtt többek között az idei eseményeken készült fotókat nézegették az egyesület tagjai.

– Egykoron húsz családdal, s közel száz fővel alakultunk, de mostanra már jóval több tagunk van – nyilatkozta Marsiné Bánó Krisztina. Az egyesület elnöke kiemelte: korábban csak az országos szervezetben voltak közülük néhányan, de úgy gondolták, hogy a Maros-parti városban is érdemes létrehozni egy helyi egységet. A fő céljuk, hogy megmutassák: a nagycsaládnak igenis van jövője. – Hivatalosan minimum három gyerkőcnek kell lennie ahhoz, hogy valaki tag lehessen, de ettől eltekintünk, mert akadnak köztünk olyan családok, ahol csak két csemete van – tette hozzá az elnök.

Báthory Liza Karolinának öt testvére van. – A legidősebb tesóm 16 éves, én a kicsik között vagyok – árulta el Liza. A 6 esztendős lányka a Kassai utcai óvodába jár, s még azt is megtudtuk tőle, hogy a gomba a jele. – Nem én választottam, hanem úgy kaptam, de szeretem – tette hozzá gyorsan. Liza már nagyon várja a Jézuskát. Elmondása szerint jó volt, így biztosan kap valamit. Hogy mit, az teljesen mindegy. Az ünnepen túl a havat is várja, hiszen nagyon szeret a hat Báthory csemete hóembert építeni és hógolyózni.

Az csak természetes, hogy a nagycsaládosoknál a Mikulás is nagycsaládos. – Három gyermekem van, igaz, ők már három ikszen túli diplomások, de egykoron nagyon nagy izgalommal várták a Télapót, s ezért is határoztam el, hogy elvállalom ezt a feladatot – jegyezte meg Czene János. Az idős férfi gyorsan bele is bújt a piros ruhájába, s egy hatalmas – vattából készült – szakállt is felerősített, s így ment ki a gyerkőcök közé, akik dalokkal fogadták.

Munkatársunktól. K.