Luca-naphoz, vagyis december 13-hoz rengeteg régi babona, hiedelem köthető. Többek között ezekkel is megismerkedhettek azok, akik szombaton ellátogattak a makói József Attila Múzeumba. – Kézműves foglalkozásokat is szerveztünk, de a régi szokások bemutatása is előtérbe került – összegzett Cs. Tóth Gabriella múzeumpedagógus. Kiderült, hogy december 13-a dologmentes nap is volt, például varrni sem volt szabad. – Az az asszony, aki ezt megtette, annál a háznál a tyúkok hátsó fertálya is befoltozódott, vagyis nem tojtak – árult el egy érdekes és egy kicsit megmosolyogtató hiedelmet Cs. Tóth Gabriella.

Luca-napi pogácsát is sütöttek a múzeumban. – Én egy tepsi finomsághoz hatvan deka lisztet, húsz deka zsírt, egy élesztőt, két egész tojást, egy evőkanál sót, kicsi köménymagot, illetve egy kevés tejet használok fel – sorolta a receptet Kelemenné Goldis Julianna, aki a múzeum egyik önkéntese. A Kiszomborról érkezett hölgy, aki egyben az ottani Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagja elmondta: régen egy-egy pogácsába érmét rejtettek, s aki megtalálta, az gazdag lett. – Kislányként mindig meglestem, ahogy anyukám csinálta, s a tészták oldalát egy kicsit felfeszegettem, hogy megtaláljam benne a pénzt és kivegyem – árulta el mosolyogva Kelemenné Goldis Julianna.

Madár Alina Zoé a makói Kálvin téri Református Általános Iskola negyedikese. – Tobozból készítettem kicsi fenyőfákat, amiket majd otthont fel tudok akasztani a karácsonyfánkra, de kipróbáltam a horgolást is – sorolta a 9 éves kislány. Alina két kistestvérével már nagyon várja a Szentestét. Mivel a tesói még nagyon picik, így ő a nevükben is ír levelet a Jézuskának, hogy sok szép dolgot hozzon nekik. Ő, illetve a múzeumi foglalkozáson résztvevők azt is megláthatták, hogyan lehet meterológiai előrejelzőnek használni egy fej vöröshagymát. Tizenkét cikkre, vagyis tizenkét hónapra kell bontani a zöldséget, s a cikkekbe egy-egy csipetnyi sót kell szórni. Amelyikben elolvadt a só, az azt jelentette, hogy az a hónap csapadékos lesz.

– Most csillagokat, angyalkákat horgolok fehér fonálból, a szélüket pedig aranyszállal díszítem, így majd jól néznek ki a karácsonyfán – mutatta meg Papp Jenőné min is dolgozik éppen az asztalnál. Az 5 gyermekes Magdi néni még édesanyjától tanult meg ilyen szépen és ügyesen bánni a tűkkel. Egykoron gyermekeinek, most pedig már az unokáinak és a nemrég született első dédunokájának, a 2 hónapos Gabikának készít kis sapkákat, kabátkákat. – Az unokáim sokat ülnek a számítógép előtt, s az internetről letöltenek nekem különféle horgolási mintákat, amiket én megcsinálok nekik – tette hozzá Magdi néni, aki az egykori Széchenyi iskola konyháján dolgozott mint ebédosztó, s onnan is ment nyugdíjba.

Munkatársunktól. K.