A zongoraművésznő új műsora az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült. A produkciót – amelyben a zene mellett, versek, táncos elemek és korabeli filmrészletek is szerepelnek – először a budapesti Várkert Bazárban, majd Washingtonban mutatták be. A koncert egy nem mindennapi látványvilággal vált teljessé.

„Utánajártam a forradalom körülményeinek, ami megrengette Magyarországot és Európát is, és úgy gondoltam, hogy készítek egy olyan 60 perces műsort, amely összművészeti jellegével egy méltó megjelenítése lehet ’56-nak. Nagyon fontos volt számomra, hogy a fiatalok is részesülhessenek az élményből.” – fogalmazott Szentpéteri Csilla.

A mű egy időutazással indult: Liszt lírai dallamai vitték vissza a múltba a közönséget. Majd az Október vihara nyitány csendült fel, amely saját szerzemény, és kifejezetten a 60. évfordulóra készült.

A nagyszabású mű alatt a kivetítőn Zsigmond Dénes archív felvételeit lehetett látni, amelyhez Szentpéteri Csilla férje készített animációt. Megelevenedtek támadások, a harcok pillanatai, amelyeket nemcsak képileg vonultattak fel a színpadon, hanem hangban is – fegyverropogást is beépítettek a produkcióba.

Beethoven dallamai, Takács Bence és Feke Pál szavalatai, illetve éneklései is színesítették a műsort. A zárásban ismét Liszt, illetve magyar népdalok is felcsendültek. Valamint a legvégén a közönséggel együtt énekelte Szentpéteri Csilla a Csendes éjt.

Szentpéteri Csilla ezen műsorát decemberben már csak Hódmezővásárhelyen lehetett megtekinteni, de adventi koncertjével karácsonyig 14 településre látogat el.

ÉR.

Fotók: ÉR., Soós Kata