A közgyűlésnek több napirendi pontja is volt. Többek között elfogadták az idei utolsó költségvetés módosítását, megvitatták a következő év közgyűlési munkatervét, illetve beszámolt az Értéktár Bizottság elnöke az elvégzett munkájukról.

Szó volt egy nagyon fontos pályázat beadásáról is, a Csongrád megyei kender programot megalapozó pályázatról. Ez azért fontos téma, mert a megyében több mint 100 éves hagyománya van a kendertermesztésnek és feldolgozásnak. Az utóbbi években ez az ágazat ismét felerősödött.

Sikerült partnert is találnunk ehhez a pályázathoz, hiszen Zenta ugyan úgy hagyományos kendertermesztéssel és feldolgozóiparral rendelkezett, és az ő szándékuk is az, hogy ezt újra felélesszék, és stratégiai húzóággá váljon.” – mondta el dr. Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

A kendert ma már nem csak a kötélgyártáshoz lehet felhasználni. Ez egy univerzális növény, minden része felhasználható, és nagyon sok féleképpen. A kis manufaktúrákban a célszerű felhasználása az olajsajtolás, de az építőipar és az autóipar is érdekelt lehet termesztésében.

A Csongrád Megyei Önkormányzat feladata ebben a projektben az, hogy kommunikációs lehetőségeikkel eljuttassák a kender szeretetét a potenciális feldolgozókhoz és vásárlókhoz. Ezen felül egy komoly kutatásfejlesztési és innovációs feladatuk is van, hiszen a növény aratásához egy olyan gép illetve eszköz kifejlesztését tervezik, ami alkalmas arra, hogy úgy kerüljön a kender learatásra, hogy az bármilyen célra felhasználható legyen.

Az ülés végén átadták a Csongrád Megyéért Emlékérmeket és a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet. Ezeket azok kaphatják, akik Csongrád megyéért több éven, évtizeden át komoly és elkötelezett munkát végeztek.

 

Sz.Viktor