Válassz minket – A pályán vagyunk. Az előbb említett mondat adta a magazin témáját, amely kapcsán beszélgettünk a pályaválasztásról és arról, hogy milyen képzések szerepelnek az adott intézmény profiljában. Egy évvel ezelőtt szakképzési centrumokba szerveződtek az iskolák. A képzésfelépítés megváltozott, a korábbi elnevezések új neveket kaptak. A szakközépiskolai képzés, amely érettségi és egy szakma megszerzését fedi le, szakgimnázium címet kapott. A korábbi szakiskolai képzés, pedig szakközépiskola névre hallgat, tavaly óta.

Az Eötvös József iskolában többek között elérhető a gyakorló ápoló, pénzügyi-számviteli ügyintéző, és kereskedő képzés, valamint szépészet és a sportágazat adta lehetőségekből is szemezgethetnek a leendő diákok. A Kalmár Zsigmondban ács, asztalos, autószerelő, épület- és szerkezetlakatos, festő, mázoló, tapétázó, fodrász, kőműves és hidegburkoló, valamint villanyszerelő szakmákat lehet tanulni. A Corvin Mátyás Szakképző Iskola szakácsokat, cukrászokat, pincéreket és eladókat képez, illetve a turisztika is szerepel a képzésben.

A hiányszakmák tanulását az állam ösztöndíjjal jutalmazza. A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj nevet viselő programnak, mind a három tagintézmény részese. A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolában a hegesztő, épület és szerkezet lakatos, gépi forgácsoló, kőműves, fehérnemű és kötöttáru készítő, valamint a villanyszerelő szakmák tanulásánál jár a juttatás. A kilencedikes tanulók az első félévben egységesen 10 ezer forintot kapnak, az első féléves tanulmányi átlag alapján és utána is – hasonlóan minden félévben – eldöntik az ösztöndíj mértékét. Így a legjobbak akár havi 35 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak.

A Corvin Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskolában a 10. évfolyamosoknál az eladó szakmában van hiány, míg az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolában a gyakorló ápoló képzésnél érhető el az ösztöndíj, szintén átlag alapján, havi 10 ezer és 35 ezer forint közötti összegben.

Mindhárom iskola szervez nyílt napokat, illetve az általános iskolákba is ellátogatnak, hogy megismertessék az ott tanuló gyerekekkel a képzéseket. A pályaválasztási programokról az intézmények honlapján bővebb tájékoztatást kaphat:

http://www.corvin.hiszk.hu/

http://www.kalmar.hiszk.hu/

http://www.eotvos.hiszk.hu/

 

RV