A búvárok nagytestű, liba méretet is elérő vízi madarak. Akár hatvan méternél mélyebben a víz alá merülve vadásznak halakra, rákokra és csigákra. Az északi területek fészkelői. Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak. A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel. Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni. Nászruhában rendkívül impozáns látványt nyújt fekete alapszínű fehér pettyes tollazatával.

A Balatonon megfigyelt egyed egy fiatal példány volt, amelynek tollazata világosbarnás alapszínű, torka és nyaka elülső fele világos. A madár Szántód és Balatonföldvár között, folyamatosan táplálkozva mozgott. Nagy valószínűséggel az elmúlt napokban tomboló északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe ezt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

Forrás és fotó:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület