Mindszenten évről évre minden adventi vasárnapot megtöltenek valami lelket gyönyörködtető eseménnyel. Ebben az esztendőben úgy alakult, hogy a Művelődési Ház betöltötte az 50. születésnapját. Szeptember végén már volt egy ünnepi ceremónia, advent második vasárnapján pedig egy gálaesttel emlékeztek az Alapfokú Művészeti Iskolára.

Az előadás előtt Krupiczer Ferenc, a művészeti iskola egykori igazgatója meggyújtotta a második gyertyát a koszorún.

Az Alapfokú Művészeti Iskola 2007-ben befejezte működését, de a művészeti élet nem állt meg a településen, egy új iskolát hoztak létre. Mégis a leghosszabb ideig Krupiczer Ferenc vezette intézmény működött.

Felvettük a kapcsolatot a régi növendékekkel, Feri, mint igazgató az akkori pedagógusokkal beszélt. Hihetetlen jó élmény volt a szervezés, hiszen hétről hétre jártak be próbálni azok az emberek, akik már felnőttek, gyerekük született, viszont fiatalabb korukban Alapfokú Művészeti Iskolában tanultak. Nagyon nagy boldogság ez a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ dolgozóinak is, hiszen nekünk örömteli azt látni, ha egy ötlet rátalál a megvalósítóira és közönségére.” – nyilatkozta Kovács Ildikó, az intézmény vezetője.

Krupiczer Ferenc megnyitó beszédében elmondta, hogy soha nem volt Mindszenten annyi zenész, mint az iskola indítása óta van. Az intézmény országos versenyt is szervezett, amit alig bírtak három napban lebonyolítani, annyi versenyző érkezett. A tanulók rengeteg szép eredményt értek el különböző megmérettetéseken, öregbítve ezzel Mindszent hírnevét is.

A vasárnap délután színpadra lépők egytől egyig az Alapfokú Művészeti Iskola tanoncai voltak. Azóta eltelt pár év, és vannak olyanok, akik évek óta nem szólaltatták meg hangszereiket, a gálaesten mégis színpadra léptek és újra áldoztak a zene oltárán.

A kezdetektől ebben az iskolában tanultunk. Mindketten fuvolán játszunk. Nosztalgikus élmény volt ez a mai nap, találkoztunk régi tanárainkkal és diáktársainkkal. Manapság már csak hobbi szinten zenélünk, így ma nehéz volt újra együtt játszani, felvenni egymás ritmusát.” – mondta el Réka és Anita.

Réka hozzátette, hogy van egy 8 hónapos gyermeke, akinek egyre többet szokott fuvolázni, hiszen nagyon tetszik a csöppségnek a játéka.

Sz.Viktor