Hangversenyének témája az idén 260 éve született Mozart és világa volt. Rákász Gergely véleménye szerint Mozart az egyik legkülönlegesebb zseni, aki egy öntörvényű, vidám ember volt, filozófiáját a mai kor embere, ha magáévá teszi, többé, jobbá válhat.

Mozart szerint a lélek nemesíthető, ennek a spirituális alkímiának 3 része van: a Szépség, a Bölcsesség és az Erő. Amadeus Varázsfuvolájában is átmennek a szereplők ezen a hármas beavatáson. Rákász Gergely hangversenyét is ezen tematika szerint alakította ki, amelynek során felcsendült: Mozart – Variációk egy francia gyermekdalra, Mozart – Kis éji zene (Szerenád) Bach – (Változó) Liszt – B.A.C.H Fantázia, Beethoven – Holdfény szonáta, illetve Mozart – F-moll Fantáziája. „Hátha működik 2016-ban is ez az alkímia, és a hallgatók egy kicsit nemesebb lélekkel térnek haza. Mozart tükröt tart, amiben érdemes megszemlélnünk saját magunkat. Szeretem biztatni őket erre, hiszen nem mindegy, hová konvergáljuk magunkat” – mondta Rákász Gergely, miközben művei hatásairól nyilatkozott.

Rákász Gergely rendre bevonja közönségét előadásaiba, vasárnap Mozart életével, jellemével, munkásságával ismerkedhettek meg a nézők. Hangversenyi minden alkalommal teltházasak, nem volt ez másképpen a Református Ótemplomban sem vasárnap.

„Rákász Gergely nemcsak játszik, hanem felvezeti az egészet, sok érdekes információt mond. Előadásai gördülékenyek, leköti az embert. Aki nem is szereti a zenét, még az is elragadtatással hallgatja. Több alkalommal is hoztam magammal Gergely hangversenyeire rokonokat, kivétel nélkül mindegyikükre nagy hatást gyakorolt, és rendszeresen követik is őt azóta a televízióban, interneten” – mesélte Szamosfalvi Gáborné, Szentesről érkezett néző.

Mária véleménye szerint Rákász Gergely előadásai mindenki számára érthetőek és élvezhetőek. „Egy rendkívül közvetlen ember, akit mindig szívesen hallgatok.”

Ács Helga

Fotók: Ács Helga, Égető Réka