Az Érdy-kódex tanúsága szerint Borbálát az apja, Dioszkurosz toronyba záratta, mert féltette okos, szép lányát a kereszténységtől. A toronynak azonban volt három ablaka, ezeken át végül bejutott hozzá egy pap, aki megkeresztelte. Amikor ezt az elvetemült apja megtudta, megkorbácsolta a leányát és lefejezte. Az apa büntetése nem maradt el: szörnytette színhelyén villám sújtotta halálra.

A vértanú Borbála tiszta alakja pedig a halála után is tovább ragyogott. A hirtelen halállal járó, veszélyes szakmát űzők védőszentje lett. A tüzérek, harangöntők, kőfaragók és a bányászok is szentként tisztelték.

Borbála a lányok, asszonyok segítője is. Napján a háziasszonyok szüneteltették a munkát. Ma tilos söpörni (mert kisöpörjük a szerencsét – a mai háztartásokban ez a porszívózás tilalmát is jelenti), mosni, teregetni (mert a boszorkányok, akik ilyenkor szabadon garázdálkodnak rontást tehetnek a kiteregetett ruhákra), fonni, varrni (mert „bevarrnánk” a tyúkok fenekét, és jövőre nem lenne tojás), kölcsönadni (mert az is elviszi a házból a vagyont, ráadásul a kölcsön adott holmikat sosem kapjuk vissza). Sőt, tulajdonképpen az a legjobb, ha az asszonyok az egész napot üldögélve töltik, hogy jövőre a kotlósok is sokat üljenek a tojásokon! A női látogató is bajt hozhat a házra, főleg, ha elsőként érkezik. Azonban a férfi látogató kimondottan szerencséssé tesz – éppen ezért hajdan ezen a napon a legények fölkerekedtek, és körbejárták a falu házait, és bőségvarázsló mondókákkal kívántak szerencsét a háziaknak. Cserébe elemózsiát kaptak.

A fiatal lányok pedig ma megtudhatják, férjhez mennek-e, sőt, azt is, hogy ki lesz a kérőjük, és merről érkezik! Az egyik legismertebb férjjósló szokás a Borbála-ág vágás. Egy levágott gyümölcsfaágat kell egy vázába állítani, s ha az kihajt karácsonyig, jövőre esküvőre készülhetünk. Ugyan ez a szokás egyes tájakon Katalin, máshol Luca naphoz kötődött. És nem csak azt mutathatta meg, hogy érkezik-e jövőre a vőlegény, de azt is, hogy mi lesz a neve, ugyanis ha nem egy, hanem három vagy hét ágat állít a lány vízbe, és minden ágra egy-egy fiúnevet akaszt, amelyik ág először kihajt, az mutatja meg, ki lesz a kérő. A Borbála-búzát, akárcsak a Luca-búzát szintén e napon lehet kis tálba tenni – ez megmutatja, hogy mennyire lesz bőséges a következő esztendő termése.

Ha van rá lehetőség, szenteljük meg a mai napot egy kis pihenéssel, hiszen karácsony előtt óriási szükség lesz még az erőnkre!

Kiskata