Az idén immár 63. alkalommal döntötte el a szakmai zsűri, hogy melyik képzőművész érdemli meg leginkább a Vásárhelyi Őszi Tárlatok fődíját, a Tornyai-plakettet. Emellett az őszi megnyitón számos egyéb kitüntetést is átadnak minden évben, idén sem volt ez másként. A 2016-os év azonban egy különleges újítást is hozott a képzőművészeti seregszemle történetébe. Ezúttal nemcsak a szemlélődés elmenyitogató aktusába vonták be a közönséget, hanem egy érdekes-izgalmas játékra is invitálták őket: valljanak színt, melyik a legjobb, legkedvesebb alkotás a számukra.

A döntés nem lehetett egyszerű: az Alföldi Galéria földszinti termeiben több mint 200 remekművet sorakoztattak fel, amelyek közül rengeteg elgondolkodtató, technikai bravúrt bemutató vagy egyszerűen szemkápráztató alkotás akad.

Több mint 500 szavazat érkezett be, a legtöbb szavazatot pedig Mészáros Szabolcs Csillogás című műve nyerte el. Őt a vásárhelyi alkotók követték a sorban. A közönségdíjas művész a negyvenes éveiben jár és Szombathelyen él, így nem tudott jelen lenni akkor, amikor a szavazás eredményét kihirdette Elek András, a Tornyai János Múzeum igazgatási ügyintézője. Elek András azonban tolmácsolta a művész reakcióját: nagyon örült, ugyanakkor meg is lepte a döntés. Az külön boldogságot jelentett a számára, hogy azt is megtudta Mészáros Szabolcs, hogy a múzeum is meg kívánja vásárolni gyűjteményébe az említett alkotását.

Az eredményhirdetéskor nemcsak a művészt, illetve az alkotását emelték ki, hanem a szavazáson résztvevők közül ki is sorsoltak egy szerencsés nyertest, aki egy művészeti ajándékcsomagot, valamint egy évre szóló múzeumi bérletet kapott ajándékba.

Fejes Gyuláné Zsuzsa volt munkatársaival tekintette meg a 63. Őszi Tárlatot, és szintén a Csillogást jelölte meg kedvencként, más művek mellett. Zsuzsát a kép tisztasága ragadta magával, ahogy egy egyszerű pillanatot a maga természetességével megjelenít.

A 63. Őszi Tárlat 203 alkotását, köztük a közönségnyertes Csillogást is, vasárnap (december 4.) 17 óráig lehet megtekinteni. Eddig több mint 4000-en látogattak el az Alföldi Galériába azért, hogy megcsodálják az Őszi Tárlat műveit, de annak kísérő kiállításaival együtt több mint 5000-en voltak kíváncsiak az idei év kortárs művészeti termésére.

ÉR.