A Csabai Kolbász több mint százéves hagyományait immár két évtizede ápoló Csabai Kolbászklub Egyesület egyik küldetése: a kolbászkészítő utánpótlás megteremtése. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a következő száz évben is legyen Csabai Kolbász.Az Egyesület az alábbi három módon kívánja megszólítani a fiatalokat az akció során.

1. A város iskoláival szorosan együttműködve iskolai képzés keretében, egy-egy rövid előadás formájában kívánják bemutatni a csabai disznóvágás, kolbászkészítés hagyományait. A Békéscsabai Evangélikus Gimnázium példát mutatva elsőként csatlakozik a kezdeményezéshez. Ezzel bázisiskolaként pedagógia szakmai célokat is szolgál, nevezetesen: hogyan lehet hatékonyan integrálni a fenti ismereteket az iskolai képzés rendszerébe. Az Egyesület örömmel várja további intézmények csatlakozását is a kezdeményezéséhez!

2. Az érdeklődő osztályok/csoportok számára arra is lehetőséget kíván biztosítani az Egyesület, hogy készítsenek saját Csabai Kolbászt, amelyet természetesen meg is kóstolhatnak! Az Egyesület korábbi tapasztalatai szerint a fiatalok életre szóló élményeket szereznek ezeken a rendkívül jó hangulatú rendezvényeken.

3. A fiatalok és pedagógusaik mozgósítása érdekében az Egyesület pályázatot ír ki, amelynek célja: a fiatalok örökítsék meg a saját családi disznóvágásuk, kolbászkészítésük legemlékezetesebb pillanatait! Négy korosztályból várják a gyermekek pályaműveit – rajzokat, fotókat, montázsokat, videókat – 2017. február 28-ig: óvodások, 1-4. osztályok, 5-8. osztályosok, 9-12. osztályosok. A korosztályonként kiválasztott győztesek, továbbá az őket felkészítő pedagógusok igazi élményt nyújtó nyereményekben részesülnek köszönhetően a támogatóknak: az Árpád Gyógy- és Strandfürdőnek; a Csabagyöngye Kulturális Központnak, valamint Pallér Sándor újkígyósi hentesmesternek.

Csabai Kolbászklub Egyesület

Fotó: Archív (Csabai Kolbászfesztivál)