A hideg ellen vastag pokrócba csavarva várták a maroslelei könyvtár előtt az apátfalvi népviseletbe öltözött lányok, hogy sorra kerüljenek. Ugyanis a lelei Adventi Esték programsorozat második részében a közeli településről érkező hagyományőrzők mutattak be egy betlehemes játékot. A legjobb dolguk a pásztorokat alakítóknak volt, hiszen ők meleg subában léphettek fel. Bezzeg a lányok!

A test és a lélek felmelegítésére a kicsiknek ott volt a tea, az idősebbeknek azonban a jó fűszeres forralt bor dukált. A műsort és a gyertyagyújtást követően sorba is álltak a sparheltnél, hogy megkóstolhassák a lelei nedűt. A házigazdák önzetlenek voltak, hiszen nem csupán megkínálták a vendégeket, hanem azt is átengedték nekik, hogy az adventi koszorún lángra lobbantsák a második gyertyát. Szekeres Ferenc apátfalvi polgármester, illetve Csenteri Andrea, az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport és a Kardos István Néptánccsoport vezetője élt is ezzel a lehetőséggel.

– Két ősi népszokást, a szent család járását, valamint a betlehemest dolgoztuk fel és mutattuk be péntek este a marosleleieknek – tudtuk meg Csenteri Andreától. Az apátfalviak népes küldöttséggel érkeztek Maroslelére, negyvenen léptek fel a helyi polgárőrök által lezárt útszakaszon. A bemutató azért is különlegesnek számított, mivel a pátfalviak felnőtt és gyermek csoportja most először adott elő közös produkciót. – Két hónapig készültünk, heti szinten két-három alkalommal jöttünk össze próbálni – avatott be a részletekbe a csoport vezetője.

– Mielőtt az apátfalvi vendégeink meggyújtották volna a második adventi gyertyát, a gyerekek a könyvtárban az ünnephez kapcsolódó dísztárgyakat készíthettek – vette át a szót a lelei közösségi tér vezetője. Rék Renáta elmondta: náluk az a szokás, hogy az Adventi Estéken mindig más és más vállalja magára a házigazda szerepét. Most az Őszirózsa Népdalkör következett, s az asszonyok a maguk által készített édes és sós finomságokkal is meglepték a jelenlévőket.

Munkatársunktól. K.