Bán Csaba református lelkész köszöntötte a nézőket. A reformáció világéve kapcsán a Református Emlékbizottság 100 előadást szeretne eljuttatni országszerte olyan települések templomaiba, ahol ez a darab még nem járt. Kökényessy Ágnes immár 10 éve játssza el a töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt Bethlen Kata szerepét, aki a református egyház áldozatkész nagyasszonya volt. 32 éves korára másodjára is megözvegyült, élete során 6 gyermekéből 4-et veszített el. Rengeteg csapás érte, két legfőbb támasza a hite és az írás volt.

„Nem teljesen monodráma, hiszen az előadást végigkíséri egy néma férfi is – akit Incze Máté formál meg- , ezáltal a néző előtt valóságszerűen jelennek meg Árva Bethlen Kata életének fordulópontjai, így egy konkrét cselekményt látnak, nem egy belső monológ megjelenését. Nem elmesélés, hanem a megélése a címszereplő élethelyzeteinek, olyanokénak, amelyekkel a néző is azonosulni tud. Igyekeztünk igazi színházi miliőt teremteni a jelmezekkel, a világítással”- mesélte az előadás jellegzetességeivel kapcsolatban Pozsgai Zsolt, a darab rendezője.

Pozsgai Zsolt arról is beszélt, a monodráma egy igen különleges, ugyanakkor nehéz műfaj, a közönség számára is. A befogadás könnyítéseképpen is vonták be a néma férfi karakterét a darabba.

Monodráma esetén sokkal több idő jut a megformálás kivitelezésére, a színésznek mélyen bele kell ásnia magát a szerepbe. A nehézséget fokozza Kocsis István darabjának igen nehéz nyelvezete is.

A pénteki, vásárhelyi előadás a 27. volt a 100-ból. Országhatáron túlra is elviszik a művet, Felvidéken is láthatják a reformáció nagyasszonyáról szóló különlegességet.

Ács Helga

Fotók: Ács Helga, Égető Réka